Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a vorbit joi despre ”războiul invizibil” desfăşurat de Rusia în spaţiul cibernetic şi le-a cerut aliaţilor să investească mai mult în acest domeniu ”vital” pentru apărare colectivă.
Avertisment privind războiul cibernetic al Rusiei
”Provocarea este reală şi în creştere. De aceea strategia noastră de apărare cibernetică este atât de importantă, aliaţii trebuie să investească mai mult şi să intensifice cooperarea. Este o parte vitală a apărării noastre colective”, a spus Stoltenberg la un forum pe această temă la Roma, unde s-a întâlnit şi cu noua şefă a guvernului italian, Giorgia Meloni, relatează agenţia EFE.
La câteva ore după ce trupele ruse au trecut graniţa Ucrainei pe 24 februarie, ”atacurile cibernetice au lovit guvernul ucrainean şi departamentele militare şi serviciile de urgenţe”, iar „de atunci atacurile au continuat, precum cele de ‘Data Wiping’ (ştergere de arhive) ale autorităţilor ucrainene, ale companiilor şi sectorului energetic”, a rememorat el, menţionând şi atacurile cibernetice asupra căilor ferate ucrainene, care transportă material militar.
Ruşii ”au încercat, dar au eşuat” în aceste atacuri, a mai spus Stoltenberg, care a cerut menţinerea şi consolidarea cooperării ţărilor NATO în spaţiul cibernetic şi, de asemenea, continuarea cooperării cu cele ”peste 40 de companii private” în sectorul tehnologiei.
În Ucraina, reţeaua de sateliţi Starlink a lui Elon Musk asigură menţinerea comunicaţiilor şi a accesului la Internet, companii precum Amazon şi Microsoft îşi oferă de asemenea serviciile, în timp ce reţelele de socializare au blocat sau restrâns mass-media ruse.
Războiul cibernetic, o parte a invaziei din Ucraina
”Vom continua să sprijinim Ucraina atât timp cât va fi necesar. Şi o parte a invaziei ruse este un război invizibil în spaţiul cibernetic”, a mai afirmat Jens Stoltenberg.
Pe de altă parte, el a descris drept ”o nouă victorie a Kievului” anunţul de miercuri al Rusiei că aceasta îşi va retrage trupele de pe malul de vest al fluviului Nipru în provincia ucraineană Herson, inclusiv din capitala omonimă a acesteia.
Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a anunţat că a ordonat retragerea, existând riscul căderii trupelor ruse sub încercuirea celor ucrainene, mai ales dacă Ucraina ar bombarda barajul de la Nova Kahovka, ceea ce ar produce inundarea unei mari părţi a Hersonului şi ar izola trupele ruse de peste Nipru.