Șeful Direcţiei Stabilitate Financiară din BNR, Eugen Rădulescu, a făcut o declarație șocantă.

Acesta îi „ceartă” pe românii care s-au împrumutat de la bănci și care acum nu mai pot suporta ridicarea dobânzilor.

Rădulescu: 70% din cei care nu și-au plătit datoriile erau cei care puteau să-și plătească datoriile, dar nu au mai vrut

În acest context destul de sumbru pentru românii care au credite la bancă, expertul BNR Eugen Rădulescu vine cu o declarație destul de tranșantă. „Singuri s-au împrumutat, singuri să se descurce”, a avertizat expertul BNR.

Mai mult decât atât, expertul a spus că nu este exclus ca cei care se plâng că nu își mai pot plăti ratele, de fapt să nu mai suporte cheltuielile și amintește de măsura dării în plată.

„Până când a fost declarată neconstituțională, am observat la vremea respectivă, că 70% din cei care nu și-au plătit datoriile erau cei care puteau să-și plătească datoriile, dar nu au mai vrut”, a subliniat Eugen Rădulescu.

Limita de îndatorare a românilor care au accesat credite bancare a ajuns la 40-45%

Eugen Rădulescu a anunțat joi (19 ianuarie), în cadrul unei conferințe de presă, că este adevărat că limita de îndatorare a românilor care au accesat credite bancare a ajuns la 40-45% şi mulţi dintre ei nu au beneficiat de o creştere a veniturilor, motiv pentru care sunt într-o stiuație mai critică, dar totuși nu le recomandă să se întoarcă din nou la ROBOR dacă au trecut la IRCC sau depindeau deja de IRCC.

„Adică s-au dus undeva fix către limita de îndatorare la 40-45% și nu le-au crescut veniturile cum anticipau. Și acum sunt într-o situație mai critică. Nu, ideea că ar putea să treacă înapoi la ROBOR nu cred că este o idee bună, pentru că nu cred că dobânda pe care ar plăti-o acum la ROBOR ar fi mai mică decât dobânda pe care ar plăti-o tot acum la IRCC.

De obicei, ceea ce s-a întâmplat a fost că dobânda la ROBOR a fost puțin mai ridicată. Adică nu, ROBOR-ul a fost puțin mai ridicat, dar marja de dobândă la ROBOR a fost mai redusă decât la IRCC, în timp ce la IRCC dobânda a fost mai mică decât la ROBOR. Marja de dobândă însă, a fost ceva mai ridicată.

Nu putem vorbi despre sute de mii de oameni care au trecut de la ROBOR la IRCC, pentru că vorbim despre câteva sute de mii care reprezintă totalul creditelor imobiliare din România. Nu, nu ar fi trecut toți de la ROBOR la IRCC și toți sunt în situația de a nu putea să plătească.”, a explicat Eugen Rădulescu, director BNR în Direcţia Stabilitate Financiară.