„Valul pe fundul oceanului s-a pornit, nu ai unde să te ascunzi decât fugind”

Așadar, economistul Radu Nechita, conferențiar la Universitatea Babeș – Bolyai Cluj-Napoca, este de părere că s-au făcut multe greșeli în ceea ce privește politicile monetare inflaționiste și politicile energetice falimentare.

Mai mult, peste acestea s-au adăugat problemele cauzate de pandemie și de războiul din Ucraina, iar economia mondială s-ar putea confrunta cu un „tsunami financiar”.

„Suntem într-un hal de incertitudine extraordinar de ridicat încât un întreprinzător acum nu are nici cea mai mică idee cu privire la ce ar trebui să facă. Valul pe fundul oceanului s-a pornit, nu ai unde să te ascunzi decât fugind cât mai departe și cocoțându-te cât mai sus, în speranța că o să poți să scapi de valul respectiv”, a declarat Radu Nechita, conform adevarul.ro

De asemenea, acesta a subliniat că veniturile vor fi mai mici, în timp ce prețurile vor continua să crească.

„Creșteri de prețuri, se va produce mai puțin și se va vinde la preț mai mare. Veniturile vor fi mai mici pentru că prețurile vor crește mai repede decât veniturile tale. Pentru cea mai mare parte dintre noi asta va fi realitatea”.

Totodată, specialistul spune că vor crește dobânzile, iar singurele persoane care vor scăpa sunt cele„mai aproape de robinetul de bani, cei care au acces privilegiat la resurse pe care le pot lua cu forța, care-și pot vota ei înșiși salarii, pensii speciale, alocații și indemnizații sub toate numele, ei vor fi acoperiți, în timp ce toți ceilalți vor plăti”.

Cel mai scump lucru este cel împachetat ca fiind gratis

Potrivit explicației oferite de Radu Nechita, nu există nimic gratis, iar cel mai scump lucru este cel împachetat ca fiind gratis.

„Acum, speranța mea este, pe termen lung, că ei vor învăța că nu există nimic gratis. Cel mai scump lucru este cel împachetat ca fiind gratis. Îl vei plăti mai mult decât face și nu vei avea ce face. Noi acum vom ajunge de partea neplăcută a redistribuirii politicilor inflaționiste. Înainte, am fost de partea plăcută a redistribuirii. Acum vine factura”, a completat specialistul.