Adrian Negrescu punctează că „peste 60% din inflația cu care ne confruntăm este cauzată de scumpirea gazelor și a energiei”, iar înghețarea prețurilor va avea un efect pozitiv.
Înghețarea prețurilor va avea un efect pozitiv
„După ce au contribuit la creșterea inflaţiei, prin preţurile uriașe practicate de firmele de stat din energie, și după ce și-au crescut, anul trecut, încasările bugetare cu peste 20% din suprataxarea populației și a firmelor prin această „mamă a tuturor taxelor’’’ care este inflația, autoritățile ne promit acum că vor mai tempera iureșul scumpirilor.
Da, o să o facă, pentru că, cu prisma falimentului economic în față, au stopat creșterile aberante de prețuri din sectorul energetic, măcar temporar. Cum peste 60% din inflația cu care ne confruntăm este cauzată de scumpirea gazelor și a energiei, bineînțeles că înghețarea prețurilor va avea un efect pozitiv.
În plus, scăderea ratei inflației va fi posibilă și ca urmare a efectului de bază. În 2022, prețurile au crescut cu rate spectaculoase față de 2021. În 2023, este puțin probabil ca prețurile să crească cu același ritm față de 2022, anul recordurilor în materie de creșteri de prețuri”, a declarat analistul financiar pentru DCBusiness.
Prețurile vor continua să crească
Adrian Negrescu este de părere că actuala guvernare „încearcă toate metodele”, dar ,din păcate, „jocul e deja făcut” și toți vom avea de pierdut.
„Asistăm la un fel de exercițiu de „alba neagra” financiar din partea guvernanților, care încearcă toate metodele să ne facă să credem că avem șansa de a alege calea câștigătoare. Din păcate, însă, jocul e deja făcut, iar de pierdut vom pierde cu toții.
De ce? Pentru că chiar dacă politicienii își vor face un titlu de glorie din reducerea inflației, să nu uităm că se află printre principalii vinovați și că, până la urmă, dincolo de acest indicator, puterea de cumpărare a populației va continua să scadă în 2023. De ce? Pentru că prețurile vor continua să crească”, a mai spus Adrian Negrescu.
BNR ar trebui să acționeze prompt
În ceea ce privește Banca Națională a României, analistul financiar se așteaptă ca instituția să „acționeze tot la fel de prompt cum a făcut-o în cazul creșterilor de dobândă” în cazul în care inflația își va reduce ritmul de creștere.
„Dacă inflația va începe să își reducă ritmul de creștere în a doua parte a anului, mă aștept ca BNR să acționeze tot la fel de prompt cum a făcut-o în cazul creșterilor de dobândă și să procedeze invers, adică să scadă rata de politică monetară, să dea semnalul ieftinirii creditelor.
Dacă nu o va face, atunci va însemna că BNR vrea ca românii care au credite să plătească toate costurile acestei perioade inflaționiste”, a explicat Negrescu.