Secretarul adjunct al NATO, Mircea Geoană, a ținut ieri, 24 ianuarie, un discurs în fața comunității românești din Belgia. Acesta a declarat că „sunt destui români care au făcut performanță în Occident, în condiții pe care România nu le-ar fi putut oferi”.

„Dar marea diasporă a României e formată din românii care au emigrat în anii de după 1989. Unii dintre ei au părăsit un stat împotmolit în probleme economice, incapabil să le asigure șansele unei vieți decente. Alții au părăsit o conjunctură politică, sătui de nedreptate, de nepotism și de lipsă de perspectivă. Mulți români trăiesc chiar astăzi cu dorința de a-și salva copiii prin școli și studii la universități străine. Și nu consider că orice plecare e un minus – nici pentru cel ce decide să plece și uneori nici pentru România, pe care o va purta mereu în suflet.

Sunt destui români care au făcut performanță în Occident, în condiții pe care România nu le-ar fi putut oferi. Destui care ne animă profund patriotism prin acțiunile lor exemplare în colțuri îndepărtate ale lumii. Dar totuși prea mulți pleacă… Aproape cinci milioane de români trăiesc azi în afara României. Un sfert din întreaga suflare românească. Dumneavoastră, respectabilii reprezentanți ai Diasporei, cunoașteți bine aceste cifre.”, a declarat secretarul adjunct al NATO, Mircea Geoană.

Una dintre provocări este pierderea legăturii emoționale cu Patria

„Am vorbit cu alte ocazii despre riscul existențial al depopulării României prin declin demografic și emigrare masivă. Este vital sa găsim soluții atât împotriva depopulării, dar mai ales al dezrădăcinării acestora de corpul și inima națiunii române.

Dacă declinul demografic și fluxurile de migrațiune pot fi reversibile, pierderea legăturii emoționale cu Patria, de apartenență la o singură Națiune poate deveni ireversibilă, conducând la înstrăinare, pierderea conștiinței naționale și, treptat, de asimilare. Pentru că nu geografia sau pașaportul definesc adevărata apartenență națională, ci limba, cultura si credința.”, a explicat oficialul.

„Aceasta este adevărata provocare căreia trebuie sa îi găsim un răspuns împreună. Investind masiv în școli de limbă română, în școli de duminică, în lectorate și catedre de limbă română, prin crearea unei adevărate rețele de cultură și civilizație română, în toate comunitățile românești. Prin efortul conjugat al statului, al sectorului privat și al mediului civic, al celui academic și artistic și, mai ales, al bisericilor românești.” a adăugat Mircea Geoană.

România și-a pierdut forța de muncă pentru că n-a știut și nici n-a putut s-o răsplătească

Mircea Geoană a declarat în continuare că: „Exemplul dat de duhovnicul meu, părintele Ciprian Grădinaru, cu școală româneasca Sfântul Siluan, se regăsește în multe alte colțuri ale Europei și ale Americii de Nord. Ele trebuie încurajate, sprijinite și date ca exemplu al unui efort al întregii națiuni pentru păstrarea vie a inimii și sufletului țării noastre.”

„Trebuie să deschidem discuția despre umplerea tranșeelor create între cei de acasă și cei de afară și despre cum pot câștiga împreună toți românii. O țară e părăsită, de regulă, de cei care nu mai pot suporta și de cei care sunt prea buni pentru ea. N-o spun depreciativ, ci o spun cu amărăciune.

România și-a pierdut forța de muncă pentru că n-a știut și nici n-a putut s-o răsplătească. Și-a pierdut, pe de altă parte, multe minți strălucite și mulți profesioniști de valoare, fiindcă nu le-a oferit o șansă bazată pe merit. Azi, o mare parte a românilor plecați din țară după 1989 trăiesc cu demnitate în Franța, Spania, Germania, Italia, Marea Britanie, America și în multe alte locuri.”, a spus oficialul NATO.