Cristian Popa, membru al Consiliului de Administraţie al BNR, a precizat că o economie devine vulnerabilă din punct de vedere macroeconomic, dacă cheltuie cu aproape 10 procente din PIB mai mult decât câștigă.

Declarațiile sale vin în contextul în care România a avut, la finalul anului trecut, un deficit de cont curent de 26,5 miliarde euro, echivalentul a 8,9 procente din PIB. Datele BNR arătau că, în perioada ianuarie-decembrie 2021, deficitul de cont curent a fost de 17,4 miliarde euro.

”Deşi deficitul trebuie redus treptat pentru a nu induce alte şocuri, în cifre absolute deficitul a crescut de la 11 miliarde de euro în 2020 la 26,5 miliarde de euro în 2022. Doar 52% din acest deficit este finanţat de fluxuri stabile non-generatoare de datorie, supranumite „sănătoase” cu un motiv, în scădere de la 90% în 2017. Iar intrările de capitaluri pe termen scurt nu sunt mereu pozitive, pentru că duc la aprecierea nesănătoasă a cursului”, arată Cristian Popa într-un mesaj publicat pe rețelele de socializare.

Deficitul de cont curent de aproape 10% este măricel

Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR) a declarat recent că acest deficit de cont este unul măricel, subliniind că acesta are nevoie de o mai mare atenție. Pe fond, Mugur Isărescu a reamintit de situația dificilă din 2008.

Amintim că acesta scopul contului curent este de a reflecta relaţia economiei României cu exteriorul, incluzând intrările şi ieşirile de bunuri şi servicii, de venituri şi transferuri curente.

Până în 2008, deficitul de cont curent mare a fost una dintre cele mai importante vulnerabilităţi ale României. Din acest motiv, țara noastră a fost penalizată de pieţele externe şi de agenţiile de rating.

Totuși, România a reușit să ajungă la un deficit de cont de sub 1% în 2014.

Aprecierea cursului trebuie privită cu atenție

Cristian Popa a mai spus că este nevoie de o privire mai atentă în ceea ce privește aprecierea cursului valutar, pe fondul deficitului actual.

”Atunci când cursul se apreciază este perceput de populaţie ca o evoluţie pozitivă, însă când la nivel fundamental ai deficit atât de mare, bineînţeles că nu este neapărat de lăudat evoluţia, devine o preocupare şi cere atenţie sporită. Ideea conform căreia cursul este fix nu este corectă. În plus, aprecierea nu contribuie la rezolvarea problemei, mai degrabă contrariul, o intensifică, importurile devenind mai ieftine şi exporturile mai scumpe. Deci…atenţie la neatenţie”, a mai spus acesta.