Legea minorităților naționale care a fost adoptată recent de Ucraina a ridicat o serie de controverse în România. Politicienii români au reacționat după ce această lege afectează dreptul copiilor români din Ucraina de a învăța în limba maternă.
Mircea Badea, reacție la legea privind minoritățile naționale din Ucraina
În acest context, subiectul a fost abordat și de jurnalistul Mircea Badea în emisiunea „În gura presei” de la Antena 3 CNN. Dacă unii politicieni din România și-au arătat public dezamăgirea față de legea adoptată de Parlamentul de la Kiev, Mircea Badea a spus că el nu este deloc dezamăgit pentru că nu a avut niciodată așteptări.
„Eu nu sunt deloc dezamăgit. De ce? Pentru că nu m-am amăgit. Nu mi-am imaginat niciodată că lucrurile se vor schimba în Ucraina în ceea ce privește minoritatea română. Adică nu mă gândeam că lucrurile se vor schimba după ce românii i-au ajutat, după ce au trecut prin ce-au trecut și prin ce trec și așa mai departe. Nu mi-am făcut iluzii în ceea ce-i privește pe ucraineni. Absolut nu”, a declarat Mircea Badea.
„Eu, de exemplu, pot să-l urăsc pe Vladimir Putin, și-l urăsc, pot să îmi doresc să i se întâmple lucruri foarte rele, lucru pe care mi-l doresc, pot să denunț invazia rusească în Ucraina ca fiind oribilă și odioasă, pot să fac și acest lucru. Așadar, pot să-l denunț pe Vladimir Putin ca fiind un invadator sinistru fără să joc în filmul cu „Slavă Ucrainei!”. N-am jucat, nu joc și intenționez să nu joc indiferent ce”, a spus jurnalistul, adăugând că „vreau să rămân rece din punct de vedere rațional”.
MAE cataloghează adoptarea legii drept regretabilă
Amintim că, ministerul Afacerilor Externe din România consideră „regretabil” faptul că legea privind minorităţile naţionale din Ucraina a fost adoptată în absenţa unei noi consultări a Comisiei de la Veneţia, „a cărei opinie ar fi contribuit în mod cert la asigurarea unui text cuprinzător şi clar din perspectiva standardelor juridice europene în materie, inclusiv prin verificarea modului în care recomandările sale anterioare sunt reflectate în textul normativ”.
„De asemenea, este regretabil faptul că legea a fost adoptată în absenţa unei consultări adecvate a reprezentanţilor comunităţii române din Ucraina, aşa cum a solicitat partea română”, arată MAE într-un comunicat.
MAE solicită autorităţilor ucrainene „să consulte Comisia de la Veneţia chiar şi în acest stadiu şi să pună în aplicare, pe deplin, recomandările acesteia, având în vedere faptul că legea prevede un termen de şase luni pentru intrarea sa în vigoare”.