Românii primesc o nouă lovitură în plină criză sanitară și financiară. Apar mari îngrijorări în România în contextul în care prețurile la alimentele de bază de anul viitor ar putea fi mult mai mari decât se estima până acum. Mai exact, România rămâne fără 50% din îngrăşământul folosit în ferme, pentru că Azomureş va opri întreaga producţie până la jumătătea lunii, din cauza crizei de pe piaţa energiei şi a gazelor.
Astfel 1.000 de oameni care lucrează în domeniu și-ar putea pierde locul de muncă, iar prețurile alimentelor care ajung la raft ar urma să înregistreze creșteri fără precedent. În acest context, agricultorii estimează că România va avea o producţie cu cel puţin 30% mai mică, iar până la raft scumpirile vor fi enorme. În același timp, fermierii dau vina acum pe fosta conducere de la ministerul Agriculturii şi îşi pun speranţele în actualii guvernanţi.
O situație similară are loc și la nivel mondial în contextul în care atât Rusia, China, Turcia cât şi Egipt au restricţionat exporturile de îngrăşământ din cauza crizei de pe piaţa energiei şi a gazelor.
Ce alimente se scumpesc în 2022
În ceea ce privește alimentele care ar urma să se scumpească, potrivit Antena 3, la carnea de porc, dacă în ultima lună, în medie, preţul a crescut de la 16 la 19 lei pe kilogram, de la anul am putea plăti 22 până la 25 de lei pe kilogram.
Totodată, pâinea, alimentul nelipsit de pe masa românilor, ar întregistra și ea o creștere. După ce de la un leu a ajuns la doi lei, în 2022 vom putea vorbi despre suma de 3 lei pentru o singură pâine.
În același timp, prețurile la produsele lactate vor exploda și ele. Dacă în 2021, acestea au crescut cu o medie de 5 procente astfel încât litrul de lapte de la un preţ mediu de 3,5 lei a crescut la aproape 3,7 lei, este posibil ca acesta să depășească prețul de 4 lei de anul viitor.
De menționat este faptul că toată această explozie de prețuri reprezintă, de fapt, efectul. Astfel, producţia de cereale va scădea cu 30%, și asta din cauza suspendării activităţii Azomureş, fabrică ce furnizează 50% din îngrăşămintele folosite în agricultura românească.