În curând, obuzierele germane Panzerhaubitze 2000 vor putea fi utilizate în războiul din Ucraina
Ministrul Apărării Naționale din Germania, Christine Lambrecht, a anunțat marți că instruirea militară a soldaților ucraineni privind folosirea corectă a obuzierelor germane Panzerhaubitze 2000 va fi finalizat curând. Astfel că forțele ucrainene vor avea un avantaj pe câmpul de luptă din Ucraina.
„Instruirea pentru folosirea obuzierelor Panzerhaubitze 2000 va fi finalizată în curând, astfel încât să poată fi folosite în luptă în Ucraina”, a afirmat marți Christine Lambrecht, în timpul unei vizite oficiale la o bază militară din oraşul german Rheinbach.
Amintim faptul că, luna trecută, Guvernul de la Berlin a anunțat public că intenţionează să livreze şapte obuziere blindate Panzerhaubitze 2000 Ucrainei. Acestea sunt piese de artilerie grea care pot trage până la 40 de kilometri.
Menționăm faptul că Germania urmărește acum să introducă o nouă lege care va facilita exportul de arme către țările democratice, care împărtășesc „valorile pașnice, occidentale”, precum Ucraina și, în același timp, să îngreuneze vânzarea de arme unor autocrații.
Germania are un nou plan privind revizuirea politicii de exporturi de arme
Noile linii de orientare, despre care revista germană Der Spiegel susţine că sunt întocmite de Ministerul Economiei, survin într-un context în care Germania se confruntă cu critici din partea opoziţiei, aliaţilor şi Kievului pentru întârzieri în furnizarea de arme grele Ucrainei.
Sursa citată susţine că noile linii de orientare, care urmează a fi încorporate într-o nouă lege privind exporturile de arme, se vor axa pe acţiunile concrete ale statului care primeşte armele în politica internă şi externă.
Agnieszka Brugger, adjuncta liderului grupului parlamentar al Verzilor, care controlează portofoliile Economiei şi Externelor în actuala coaliţie, a declarat că asta ar face ca ţările care împărtăşesc „valorile paşnice, occidentale” să fie tratate mai puţin restrictiv.
„Trebuie să punem capăt prostiei politicii de securitate de a-i răsplăti pe autocraţii agresivi şi pe cei care încalcă drepturile omului cu arme germane”, a spus ea.
Amintim faptul că Germania se află printre cei mai importanţi furnizori de arme pentru Ucraina de la declanşarea invaziei ruse din 24 februarie, dar a fost criticată pentru încetineala furnizării armelor grele de care Kievul susţine că are nevoie pentru a întoarce soarta războiului.