Ucraina va primi armament greu din partea Germaniei, spune cancelarul Olaf Scholz. Decizia vine după ce au existat mai multe presiuni asupra acestei țări pentru a livra mai mult armament Ucrainei, pe fondul războiului început la data de 24 februarie.
Lovitură totală pentru Putin! Anunțul venit chiar acum. Germania a decis
Germania va furniza Ucrainei sistemul de apărare antiaeriană IRIS-T, a declarat cancelarul Olaf Scholz, în urma solicitărilor Kievului și ale partidelor de opoziție germane de a intensifica livrările de armament greu.
Scholz a declarat că Germania a „livrat continuu de la începutul războiului”, menționând cele peste 15 milioane de cartușe, 100.000 de grenade și peste 5.000 de mine antitanc trimise Ucrainei de când Rusia a invadat țara, la 24 februarie.
O sursă de securitate a declarat luna trecută pentru Reuters că Germania are în vedere furnizarea de sisteme de apărare sol-aer cu rază medie de acțiune IRIS-T SLM către Ucraina.
Răspunzând criticilor în discursul său în fața parlamentului, Scholz a declarat că guvernul său a răspuns la atacul rusesc cu o „schimbare masivă de politică în Germania”, alegând să trimită arme grele într-o zonă de război.
Solicitările Ucrainei pentru armament greu s-au intensificat în ultimele săptămâni, când Moscova și-a îndreptat cea mai puternică putere de foc spre estul țării, după ce nu a reușit să cucerească capitala Kiev.
Scholz a declarat că discuțiile continuă cu partenerii Germaniei cu privire la modalitățile de a înarma în continuare Ucraina împotriva atacului rusesc.
Marți, cancelarul a anunțat că Germania va livra Greciei vehicule de luptă de infanterie (IFV) pentru ca guvernul de la Atena să poată transmite Ucrainei arme de tip sovietic.
SUA vor trimite sisteme avansate de rachete
Joe Biden a anunțat că SUA vor trimite sisteme avansate de rachete în Ucraina. Noua armă este sistemul de rachete cu lansare multiplă Himars, sau MLRS: o unitate mobilă care poate lansa simultan mai multe rachete ghidate cu precizie. Atât Ucraina, cât și Rusia operează deja MLRS, dar Himars are o rază de acțiune și o precizie superioară.
Sistemul M142 Himars (High Mobility Artillery Rocket System) este o versiune modernizată, mai ușoară și mai agilă, montată pe roți, a sistemului M270 MLRS montat pe șenile, dezvoltat în anii 1970 pentru forțele americane și cele aliate. Himarurile pe care Washingtonul le furnizează Ucrainei vor avea o rază de acțiune de aproximativ 80 km, a declarat un oficial american reporterilor.
Unitățile Himars transportă o capsulă preîncărcată cu șase rachete ghidate de 227 mm (M270 transportă două capsule) sau o capsulă mare încărcată cu o rachetă tactică Army Tactical Missile System (ATACMS). SUA nu vor furniza Ucrainei ATACMS, care are o rază de acțiune de 300 km.
Cu un echipaj mic, Himars poate îndepărta o capsulă uzată și încărca una nouă în câteva minute, fără ajutorul altor vehicule. Echipajele vor avea nevoie de o anumită pregătire, scrie The Guardian, citând France Presse.
Armata americană are deja unități Himars în Europa, iar aliații din NATO, Polonia și România, au achiziționat aceste sisteme.