Este răsturnare de situație privind spațiul Schengen. Bulgaria ar putea intra la toamnă. În schimb, țara noastră ar mai avea de așteptat ceva vreme.

Acesta este scenariul avut în vedere Norica Nicolai, fost europarlamentar PNL. Ea a analizat consecințele declarațiilor președinției suedeze a Consiliului UE.

Suedia a avertizat că rediscutarea admiterii României în spațiul de liberă circulație depinde de ajungerea la un compromis între țara noastră și Austria. Anterior, oficiali de la București au declarat că „Suedia a decis să se implice activ” în sprijinirea aderării țării noastre la Schengen.

Următorul pas va fi o decuplare a Bulgariei de România

Potrivit Noricăi Nicolai, dincolo de limbajul de lemn al declarațiilor diplomatice, care în România sunt interpretate ca dătătoare de speranțe – și mă refer la atitudinea Suediei – lucrurile stau într-un anumit fel.

„Suedia a condiționat aderarea României la spațiul Schengen de Austria. Cred că era o înțelegere anterioară deciziei din luna decembrie (de la Consiliul JAI, unde Austria și Olanda au votat împotriva României și Bulgariei) iar următorul pas va fi o decuplare a Bulgariei de România și o încercare de a da facilități Schengen Bulgariei în octombrie, noiembrie sau decembrie”, a comentat fostul lider al PNL.

În opinia sa, țara noastră are șanse mai puține să adere la Schengen decât Bulgaria.

„E foarte posibil (ca Bulgaria să intre în Schengen înaintea României). Chiar dacă va intra parțial, cu anumite componente, Bulgariei i se va face acest favor, în special prin înțelegerea cu Austria (…) Categoric, Bulgaria a negociat mult mai bine decât noi”, a apreciat Norica Nicolai.

România va trebui să aștepte încă foarte mult timp pentru a adera la Spațiul Schengen

Ea este de părere că nu vom intra foarte curând în Schengen și că rămâne de văzut dacă va mai exista Schengen.

„România va trebui să aștepte încă foarte mult timp pentru a adera la Spațiul Schengen și, dincolo de ce ni se vinde ca speranță la București, lucrurile sunt tranșate. Nu vom intra foarte curând în acest spațiu, dacă acesta va mai exista în viitor, pentru că migrația îi va determina pe foarte mulți din membrii Uniunii Europene să devieze de la criteriile Schengen și să introducă restricții și controale la frontiere”, a mai arătat Norica Nicolae.

În opinia sa, din păcate, leadership-ul de la București nu prea contează, nu prea este luat în serios la nivelul Uniunii.

„S-a comportat întotdeauna, nu ca un jucător în interiorul UE, ci ca o persoană care așteaptă să i se facă un favor. Acest tip de diplomație este un eșec jalnic, lamentabil și în detrimentul nostru și îl vom deconta la nivelul populației”, a spus Nicolai la Antena 3 CNN.