Klaus Iohannis a început campania electorală, iar atacurile la adresa puterii sunt unele extrem de acide și bine țintite. După tema justiției, acum abordează cel mai fierbinte subiect pentru români, pensiile. Președintele României a anunțat luni că lipsesc 1.4 miliarde de lei pentru pensii.
Klaus Iohannis a mai spus și că va promulga legea bugetului asigurărilor sociale de stat, aducând în discuție și subiectul alocațiilor copiilor. Șeful statului a creat panică prin discursul său, iar milioane de pensionari au înțeles că nu-și vor mai putea lua pensiile. Totuși acest lucru nu se va întâmpla, conform informațiilor transmise de Guvern.
„Deşi nu ştim ce va face Guvernul cu Legea plafoanelor, lege declarată neconstituţională – atât de prost a lucrat PSD -, apoi ce va face Parlamentul cu Legea bugetului de stat pe anul 2019, am decis, deci, să promulg Legea bugetului asigurărilor sociale de stat.
Pensionarii nu trebuie să sufere din nou din cauza incompetenţei şi indiferenţei PSD. Dacă legea nu ar fi promulgată acum, pensionarii ar fi direct afectaţi, pentru că orice nouă întârziere blochează acordarea unor drepturi sociale, cum ar fi, de exemplu, biletele de tratament balnear.
În acelaşi timp, reiau solicitarea adresată Guvernului şi Parlamentului: asiguraţi-vă că sumele necesare pentru plata integrală a pensiilor pe anul 2019 să fie prevăzute în buget!
Asiguraţi-vă că finanţarea acestor cheltuieli se face cu respectarea legii, adică sumele corect calculate să fie incluse în buget în totalitate şi aprobate prin lege pe o perioadă de un an, deci până la sfârşitul anului în curs. Calculele arată că lipsesc circa 1,4 miliarde lei pentru acoperirea în integralitate a pensiilor pe anul curent, 2019”, a spus şeful statului.
Preşedintele a mai spus că această creștere a pensiilor ar fi trebuit şi ar fi putut să se producă mult mai devreme
„De asemenea, atrag atenţia că practica recentă a Guvernului de a majora pensiile abia în luna septembrie este un alt mod pesedist de a vinde oamenilor iluzii. Creşterea pensiilor ar fi trebuit şi ar fi putut să se producă mult mai devreme, potrivit prevederilor legale referitoare la indexarea cu rata inflaţiei şi creşterea reală a salariului mediu brut din anul anterior, astfel încât pensionarii să nu sufere din cauza scăderii puterii de cumpărare a banilor.
Deci, repet ca să se înţeleagă bine. Pensiile se puteau creşte mult mai repede decât aşa cum vrea PSD, adică de la 1 septembrie. Sau, cu alte cuvinte, din punct de vedere legal şi fără nicio intervenţie din pix a PSD, pensionarii ar fi avut dreptul la creşterea pensiilor cu mult mai devreme. Cum şi copiii ar fi putut primi alocaţii majorate de la 1 martie, dacă PSD şi-ar fi dorit cu adevărat acest lucru”, a susţinut Klaus Iohannis.