Laura Codruța Kovesi a susținerea fermă a unei instituții de importanță majoră din Uniunea Europeană, pentru a deveni Procuror general european. Negocierile pe chestiune se vor relua din toamnă.
Președintele Parlamentului European, David Sassoli, a trimis pe 19 iulie o scrisoare către preşedintele Consiliului UE, Tyttu Tuppurainen, reamintind sprijinul Parlamentului pentru Laura Codruța Kövesi în calitate de procuror general european.
”Ca o concluzie asupra anterioarelor deliberări făcute de instituțiile noastre asupra chestiunii în cauză, doresc să vă reamintesc și să subliniez susținerea Parlamentului pentru doamna Laura Codruța Kovesi, pe poziția de candidat pentru funcția de Procuror general european”, arată Sassoli în documentul citat.
Scrisoarea a fost primită la Consiliul UE pe 23 iulie şi transmisă a doua zi către delegaţiile naţionale, informează stiripesurse.ro.
”În conformitate cu articolul 14 din Regulamentul de instituire a Procuraturii Europene, ”Parlamentul European și Consiliul desemnează de comun acord procurorul șef al Uniunii Europene pentru o durată de cel puțin 7 ani, care poate fi reînnoită. Consiliul hotărăște cu majoritate simplă”. Numirea procurorului general european este o codecizie a PE și a Consiliului, mai arată documentul.
În perioada anterioară, Comitetul pentru Libertăți civile și Comitetul pentru control bugetar i-au audiat pe cei trei candidați selectați de o comisie: Jean-François Bohnert din Franța, Laura Codruța Kövesi din România și Andres Ritter din Germania. Ulterior, ambele comisii au decis să o susţină Laura Codruța Kövesi.
În schimb, Consiliul UE a decis să-l susţină pe candidatul francez. România s-a abţinut la votul din Consiliul UE.
Negocierile între Parlamentul European și Consiliul UE cu privire la desemnarea procurorului-șef european, funcție la care candidează și Laura Codruța Kovesi, ar putea începe după data de 20 septembrie, a declarat, joi, eurodeputatul PNL Rareș Bogdan, arată sursa citată.