Simona Bucura-Oprescu, despre indexarea pensiilor din 2025

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a declarat că aproximativ 82,5% dintre pensiile din România au crescut deja în urma recalculării din 2024. Totuși, de la 1 ianuarie 2025, cele 3,8 milioane de pensii care au fost recalculate vor fi indexate din nou, conform ratei inflației estimată la 4%.

Acest procent va fi aplicat la toate pensiile, aducând o majorare semnificativă, menită să protejeze puterea de cumpărare a pensionarilor în fața creșterilor de prețuri.

De asemenea, aproximativ 13,8% dintre pensionari vor beneficia de prima indexare a valorii punctului de referință, așa cum prevede legea. Acest lucru va aduce creșteri suplimentare pentru pensionarii care nu au avut parte de majorări în cadrul recalculării anterioare.

Pe de altă parte, 4,4% dintre pensii vor rămâne la aceeași valoare, deoarece acestea depășesc contribuțiile plătite, conform principiului contributivității.

„Adevărul este unul singur, iar pensionarii din România merită să știe adevărul. Din totalul de 4,6 milioane de pensii, aproximativ 82,5% au crescut la recalculare. 13,8% se vor majora peste patru luni la 1 ianuarie 2025, când va avea loc prima indexare a valorii punctului de referinţă, conform legii. Tot de la 1 ianuarie 2025 se vor indexa şi cele 3,8 milioane de pensii care au crescut la recalculare.

Mai rămân doar 4,4% dintre pensii care vor avea aceeași valoare după indexarea de la 1 ianuarie. Ele vor avea aceeași valoare pentru că astăzi nivelul lor este peste contribuțiile plătite comparativ cu ceilalți pensionari. Cele 4,4% dintre pensii vor rămâne la aceeași valoare până când vor fi ajunse din urmă celelalte pensii care au avut aceeași bază contributivă, dar au fost mai mici ca valoare”, a transmis ministrul Muncii.

bani, pensii
SURSĂ FOTO: Dreamstime

Principiul contributivității și echitatea în sistemul de pensii

Ministrul Simona Bucura-Oprescu a subliniat importanța principiului contributivității în reforma sistemului de pensii. Acest principiu stipulează că valoarea pensiei trebuie să reflecte contribuțiile individuale ale fiecărui pensionar pe parcursul vieții active.

Cei care contestă reforma actuală sunt considerați, de fapt, adversari ai echității în sistemul de pensii, susținând perpetuarea inechităților existente.

Conform ministrului, majoritatea pensionarilor beneficiază de creșteri în urma recalculărilor și a indexărilor succesive. Totuși, există un mic procent de pensionari care vor trebui să aștepte ca celelalte pensii, bazate pe aceeași contribuție, dar cu valori mai mici, să fie ajustate înainte ca echitatea completă să fie atinsă.

Impactul indexării asupra diferitelor categorii de pensii

Indexarea pensiilor cu rata inflației va afecta toate categoriile de pensionari, inclusiv pe cei care au beneficiat deja de recalculări în anul 2024. Această ajustare anuală este menită să compenseze pierderile suferite din cauza creșterii prețurilor.

Pentru pensionarii cu pensii mici, sub 3.000 de lei, se menține prevederea conform căreia aceste pensii rămân neimpozabile, o măsură care continuă să protejeze veniturile celor mai vulnerabili.

De asemenea, pe lângă indexarea cu rata inflației, se va lua în calcul și 50% din creșterea economică, ceea ce ar putea aduce o majorare suplimentară pentru anumite categorii de pensionari, în funcție de evoluția economică a țării până la sfârșitul anului 2024.

Conform estimărilor oficiale, rata inflației la sfârșitul anului 2024 va fi de aproximativ 4%, ceea ce va reprezenta un factor major în calculul creșterii pensiilor în 2025. Această indexare este esențială pentru a proteja pensionarii de creșterile de prețuri, mai ales în contextul economic actual.

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a confirmat însă că în 2025 nu vor exista alte creșteri ale pensiilor, deoarece recalculările și ajustările principale au fost realizate deja în cursul anului 2024. Asta înseamnă că majorarea din ianuarie 2025, prin indexare, va fi singura ajustare aplicată.