Creștere semnificativă a activelor pensiilor private în 2024
Fondurile de pensii private din România au înregistrat o creștere semnificativă a activelor la finalul lunii iunie 2024. Acestea au ajuns la un total de 148,6 miliarde lei, o creștere de 30% față de aceeași perioadă a anului anterior și cu 13% față de decembrie 2023, conform unui raport emis de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).
La finalul primului semestru al anului 2024, fondurile de pensii administrate privat, care fac parte din Pilonul II, au cumulat active în valoare de 143,3 miliarde lei, înregistrând o creștere de 13% comparativ cu finalul anului 2023.
La 30 iunie 2024, sistemul de pensii administrate privat număra 8,22 milioane de participanți, cu o ușoară creștere față de finalul anului precedent, când erau înregistrați 8,15 milioane de participanți.
Contribuțiile virate în fondurile de pensii private au totalizat 8,44 miliarde lei în prima jumătate a anului, reprezentând o creștere de 34% față de aceeași perioadă a anului anterior. Contribuția medie a participanților a fost de aproximativ 383 lei pe lună, în creștere față de decembrie 2023, când era de 276 lei/participant.
Politica investițională și distribuția activelor
Fondurile de pensii private și-au menținut majoritatea investițiilor în titluri de stat, care au reprezentat 64,3% din portofoliu, în ușoară scădere față de finalul anului 2023.
Investițiile în acțiuni au crescut, ajungând la 25,3% din totalul activelor, iar printre cele mai importante companii în care s-au realizat plasamente se numără Banca Transilvania, OMV Petrom, Hidroelectrica, Romgaz și BRD Groupe Societe Generale.
Pe lângă acestea, fondurile de pensii au investit și în obligațiuni corporative (4,3%), depozite bancare (3%) și fonduri de investiții (2,8%).
Rentabilitatea fondurilor și valoarea activelor per participant
Rata medie ponderată de rentabilitate a fondurilor de pensii private a fost de 7,31% la finalul lunii iunie 2024, în ușoară scădere față de 2023, când a fost de 7,39%. Valoarea medie a activului unui participant la sistemul de pensii private era de 17.602 lei, în creștere cu 27,80% față de aceeași perioadă a anului anterior.
Raportul ASF subliniază faptul că în prima jumătate a anului 2024 s-a înregistrat o creștere a incertitudinii cu privire la evoluția economiilor globale, inflației și politicii monetare. Deși piețele financiare au avut performanțe solide, există încă îngrijorări legate de modul în care ratele dobânzilor vor evolua pe termen lung, fiind așteptată o perioadă de dobânzi mai ridicate decât înainte de pandemie.
Politica investițională a fondurilor de pensii private din România continuă să fie concentrată pe instrumente cu venit fix, care au reprezentat 69% din totalul portofoliului investițional la finalul lunii iunie 2024. Restul de 25% din portofoliu a fost investit în acțiuni.