Dependența de jocurile de noroc este reală și este un fenomen foarte grav. Un consilier municipal își propune să reducă numărul dependenților și a depus un proiect care ar putea să închidă sălile de jocuri de noroc de la parterul blocurilor. Numărul acestora ar scădea simțitor dacă acest proiect va fi aprobat și pus în practică. Statisticile arată că un milion şi jumătate de români îşi lasă banii la pariuri sau la păcănele și că un procent de 10 % dintre ei sunt dependenţi.
În planul de proiect se propune ca sălile de jocuri și cazinourile să dispară de la parterul blocurilor și să fie mutate la periferia orașelor.
Peste tot pe unde mergem zărim la parterul blocurilor cazinouri, săli de jocuri de noroc, case de pariuri, bănci și farmacii. Unde sunt astfel de săli de jocuri, este de obicei și multă agitație. Locatarii se plâng constant de agitația din timpul nopții. Implementarea acestui proiect care desființează cazinourile de la parterul blocurilor ar reprezenta un mare ajutor pentru acești oameni.
„Totul a plecat de la un mesaj pe care mi l-a dat un tânăr din București în care mi-a povestit drama prin care trece el. Faptul că a reușit sa-și piardă toți banii la jocurile de noroc și că este un om terminat și distrus”, a spus Lucian Iliescu, consilier general PMB, conform Observator.
„Pe lângă faptul că ele crează dependență, acolo se dau și băuturi alcoolice gratis – practic sunt o pepinieră de oameni care n-au ocupație, unii care își câștigă banii din muncă necinstită, interlopi”, a mai spus Lucian Iliescu.
În acest moment sunt peste 1 milion și jumătate de români care se joacă cu norocul, conform asociației pentru prevenirea și tratarea adicției. Statistica arată că un procent de 10 la sută dintre aceștia sunt deja dependenți de jocurile de noroc.
Tratamentul dependenței de jocuri de noroc constă doar în voința celor afectați.
„Facilitatea de a găsi aceste jocuri, faptul că sunt peste tot, este un dezavantaj al celui care vrea să se lase de jocuri și care luptă cu această tentație. Am întâlnit persoane care mi-au spus în timpul terapiei că este foarte greu să evite aceste locuri. În primul rând că tema terapeutică este evitarea locurilor unde ar putea juca”, spune Kevin Rosner, psiholog.