La începutul acestui an, Celine Dion a anulat spectacolele rămase din „Courage World Tour”, deoarece se confruntă cu o boală neurologică gravă, sindromul persoanei rigide. Din păcate, sfârșitul de an nu vine cu vești bune despre starea de sănătate a celebrei artiste.
Există numeroase speculații în jurul stării de sănătate a lui Celine Dion
Există numeroase speculații în jurul stării de sănătate a lui Celine Dion, diagnosticată cu o tulburare neurologică rară, numită sindromul persoanei rigide. Este o afecțiune incurabilă și poate duce la spasme și la incapacitatea de a controla mușchii.
Vestea diagnosticului ei a venit în decembrie 2022, după ce legenda pop a anulat mai multe concerte din turneul ”Courage World Tour” din cauza unor probleme de sănătate. Când a anunțat că are sindromul persoanei rigide, Dion și-a exprimat speranța că va putea concerta din nou și că lucrează cu experți în această afecțiune, pentru a-și îmbunătăți capacitatea de a se mișca și de a cânta, scrie Today.com.
Aproximativ cinci luni mai târziu, în mai 2023, Dion, în vârstă de 55 de ani, a anulat concertele rămase, chiar și cele care se prelungeau până în 2024.
De la problemele de fertilitate și până la operația la ureche, legenda pop a împărtășit fanilor problemele de sănătate pe care le-a avut de-a lungul anilor, spunând că mereu a fost „o carte deschisă”.
Va putea să mai susțină concerte?
Celine Dion a vorbit ultima dată despre starea sa de sănătate în mai 2023. În momentul în care a anunțat că își anulează turneul, a vorbit despre eforturile de a gestiona sindromul de persoană rigidă, o boală rară care afectează unul dintr-un milion de oameni
Pe site-ul ei, Dion a scris: „muncesc foarte mult pentru a-mi reface puterea”, adăugând că turneele pot fi foarte provocatoare chiar și pentru persoanele cu o sănătate de fier. Ea a subliniat că „nu renunță” și că este hotărâtă să revină pe scenă la un moment dat. „Abia aștept să vă revăd!” le-a transmis fanilor.
Înainte de diagnosticarea sa cu sindromul persoanei rigide, ultimele proiecte majore ale lui Céline au fost concertele din turneul ”Courage World” – a finalizat 52 de spectacole în America de Nord – și a filmat primul film în 2021. Artista a interpretat rolul Celine Dion în filmul „Love Again” alături de Priyanka Chopra și Sam Heughan. De asemenea, Dion a înregistrat câteva cântece pentru coloana sonoră a filmului, inclusiv balada „Love Again”.
Nu este clar dacă Dion va putea cânta din nou. În anunțul de anulare a turneului din mai 2023, artista a explicat că simptomele sindromului persoanei rigide, „spasme musculare severe și persistente”, au împiedicat-o să mai cânte.
Încearcă să-și recapete forțele pentru a reveni pe scenă
În luna mai, Dion spunea că încearcă să-și recapete forțele pentru a reveni pe scenă. La acea vreme, echipa ei afirma că „avem speranța că într-o zi, în curând”, va putea face un turneu în Europa.
Deși situația fiecărei persoane este diferită, unii oameni sunt capabili să gestioneze simptomele sindromului persoanei rigide, a declarat pentru TODAY dr. Desimir Mijatovic, specialist în medicina durerii la Clinica Cleveland din Ohio.
„Mulți oameni pot să se recupereze până la punctul în care starea lor este stabilă. Nu se agravează. Ei pot continua să trăiască destul de mobil”, a spus el.
„Oameni precum Celine sunt capabili să depășească o mulțime de lucruri. Cu siguranță cred că este posibilă recuperarea ei”, a spus el.
Celine Dion a anunțat în 2022 că are sindromul persoanei rigide
Dion a dezvăluit în decembrie 2022 că a fost diagnosticată cu sindromul persoanei rigide. Problemele de sănătate au forțat-o, anterior, să anunțe anulări ale turneului în ianuarie 2022 și aprilie 2022. În 2018, Dion a fost nevoită să anuleze aproape o lună de spectacole pentru a fi supusă unei operații la ureche. Cântăreața avea o afecțiune numită disfuncția trompei lui Eustachio, care apare atunci când tubul care leagă urechea medie de cavitatea sinusală rămâne deschis, potrivit Johns Hopkins Medicine.
Sindromul persoanei rigide este o tulburare neurologică rară. Simptomele stării progresive pot include mușchii trunchiului, brațelor și picioarelor, precum și spasme musculare care pot fi declanșate de zgomote, atingere sau suferință emoțională, potrivit Institutului Național de Tulburări Neurologice și AVC.