Pe 19 noiembrie 2019, Anthony Fauci, directorul Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase, descria cercetări recente în acest domeniu. „Un subiect foarte fierbinte”, spunea el la acea vreme, rămâne dezvoltarea unui vaccin universal antigripal. Dorea să spună un vaccin potrivit pentru toate vârstele, care ar fi eficient cu cel puțin 75%, timp de un an, sau mai mult, împotriva virusurilor gripale A – tipul care provoacă pandemii. Și care, împreună cu gripa B, infectează anual până la un miliard de oameni din întreaga lume și ucide între 290.000 și 650.000.

Un impuls pentru dezvoltarea unui astfel de vaccin a început cu aproximativ un deceniu în urmă și câștiga avânt.

”Mulți oameni de știință se luptă pentru a face progrese. Este „oarecum jenant”, a continuat el, faptul că trebuie făcut un vaccin antigripal nou și actualizat în fiecare an. „Chiar trebuie să facem mult și mai bine pentru a obține un vaccin mai bun. Unul care acoperă toate variantele posibile ale gripei”, spunea Fauci, potrivit New York Times.

Coșmarul lui Fauci: un virus nou-nouț

După doi ani și o pandemie devastatoare de coronavirus, Fauci a fost întrebat dacă, în 2019, ar fi bănuit că un virus gripal va fi cauza următoarei pandemii. ”Desigur. Dacă m-ați fi întrebat care e cel mai rău coșmar al meu, v-aș fi răspuns: apariția unui virus nou-nouț care ar putea sări de la o specie animală la om, care se transmite prin respirație, și cel mai probabil, ar fi gripa”, a mărturisit Fauci.

SARS-CoV-2 va deveni în cele din urmă endemic

Virușii gripali noi, care trec de la păsări sau porci la oameni, au provocat patru pandemii în mai puțin de peste un secol. Se spune că virusul din 1918 a ucis 50 de milioane de oameni. Când suficientă populație globală va fi câștigat o anumită imunitate la acești viruși, prin infectare sau vaccinare, aceștia vor dispărea sau vor deveni sezonieri. Mulți cred că SARS-CoV-2 va deveni în cele din urmă endemic, circulând la niveluri scăzute, cum ar fi coronavirusurile care provoacă răceala. Unul dintre motivele pentru care virusul gripal s-a dovedit imposibil de eradicat are de-a face cu structura sa.

Mutații frecvente

De asemenea, în timp ce virusurile precum rujeola sunt relativ stabile, genele virusurilor gripale suferă mutații frecvente, ceea ce schimbă constant forma capului HA (hemaglutinina) . Așa că și vaccinurile trebuie să se schimbe în mod regulat.

Procesul de producție și distribuție pentru un nou vaccin durează aproximativ șase luni, timp în care tulpinile circulante se pot schimba din nou. Dacă vaccinurile ajung să se potrivească mai bine cu virusurile unui anumit sezon, ele sunt cu până la 60% eficiente în prevenirea bolilor, spune CDC.

Dar timp de aproximativ o jumătate de secol(vaccinările anuale împotriva gripei au început în 1960) o soluție mai bună inaccesabilă.
Chiar dacă un vaccin este eficient în general împotriva diferitelor tulpini de gripă, nu este clar cât de mult poate dura această protecție.Un vaccin care ar dura doar doi sau trei ani ar aduce mari beneficii pentru sănătatea publică. Există dovezi că, de fapt, sistemul imunitar poate genera o apărare pe tot parcursul vieții împotriva gripei, dar există o problemă.

Oamenii răspund diferit la virusurile gripale și vaccinuri

Oamenii par să fie „printați” cumva cu proteinele HA, chiar din copilărie, spune Aubree Gordon, profesor asociat de epidemiologie la Universitatea din Michigan. Oamenii răspund diferit la virusurile gripale și vaccinuri, în funcție de expunerea lor din trecut. „Nu doar la ceea ce ai fost expus recent este important”, spune ea. ”Credem că primele expuneri sunt importante pentru a ne determina răspunsul imunitar pentru tot restul vieții”, susține experta.

Am avea nevoie de un nou Warp Speed

Pe de altă parte, studiile clinice sunt costisitoare. Coronavirusul a arătat cum urgența unei pandemii le poate accelera prin gruparea tuturor resurselor disponibile. Dar a lăsat în urmă studiile pentru virusul gripal.

„Dacă am avea ceva de genul operațiunii Warp Speed și ​​pentru vaccinuri universale împotriva gripei, s-ar putea să avem deja unul mai repede”, afirmă Florian Krammer, virolog la School of Medicine de la Mount Sinai.

Fauci este optimist și speră că unul dintre candidații aflați acum în probe să poată fi gata în cinci ani, „dacă avem noroc”: „Dacă nu avem noroc, în zece ani”.