Pe măsură ce pandemia COVID-19 a continuat, lumea pare să fi rămas blocată într-un ciclu aparent fără sfârșit de variante mai noi ale coronavirusului și modificări constante ale vaccinurilor pentru a face față acestor variante. Iar sfârșitul acestei bucle în care s-a intrat nu pare să fie deloc aproape, cel puțin pentru moment. Într-o situație care pare fără ieșire, cea mai bună soluție ar fi descoperirea unui vaccin capabil să facă față tuturor variantelor acestui virus, scrie Weather.
Iată că acum o echipă de oameni de știință din Bengalul de Vest și Odisha a susținut că a conceput un „vaccin universal” pentru toate coronavirusurile și variantele acestora. Și mai important este faptul că, dacă acest vaccin va funcționa, nu va ținti doar toate variantele existente și viitoare ale SARS-CoV-2 care cauzează COVID-19, ci și toate celelalte coronavirusuri care au provocat numeroase epidemii până acum.
Vaccinul este „foarte stabil, antigenic și imunogen”
Vaccinul a fost creat de o echipă de oameni de știință de la Universitatea Kazi Nazrul din Asansol, Bengalul de Vest, și de la Institutul Indian de Educație și Cercetare Știință din Bhubaneswar, Odisha. Cercetările lor au fost acceptate pentru publicare în Journal of Molecular Liquids. Echipa a folosit metode și resurse de calcul pentru a proiecta acest vaccin, care a fost etichetat AbhiSCoVac.
Descris ca o „peptidă himerică cu mai multe ținte”, acest vaccin ar fi capabil să genereze imunitate protectoare împotriva tuturor celor șase membri ai familiei de coronavirusuri – hCoV-229E, hCoV-HKU1, hCoV-OC43, SARS-CoV, MERS -CoV și SARS-CoV-2 care cauzează COVID-19.
Studiul a arătat că acest vaccin este „foarte stabil, antigenic și imunogen”, potrivit cercetătorilor.
Cum funcționează acest vaccin „universal”?
În termeni simpli, acest vaccin funcționează prin țintirea „regiunilor conservate” din proteinele Spike ale virusului, care ajută virusul să se prindă pe o celulă umană. Echipa de cercetare a identificat câteva astfel de ”regiuni conservate” în cele șase virusuri, ale căror trăsături conferă vaccinului suficiente avantaje pentru a deveni un vaccin „universal”.
Pentru început, aceste regiuni suferă foarte puține mutații. Mutațiile scăzute ar însemna schimbări reduse pe parcursul pandemiei, iar acest lucru va face, spun ei, că vaccinul să fie eficient împotriva virusului în orice moment.
Mai mult, aceste regiuni identificate sunt capabile să producă niveluri ridicate de memorie imunitară în organism, ceea ce ar fi crucial pentru a învăța organismul cum să continue să se protejeze de viruși.
Mai e mult până la producerea unui astfel de vaccin
Până acum, cercetătorii au simulat injectarea vaccinului doar la pacienți virtuali. Rezultatele ulterioare au indicat că acest vaccin este „foarte capabil să protejeze primitorul de viruși”. Următoarea etapă ar presupune producerea acestui vaccin, după care va urma testarea, pentru a vedea dacă poate avea același succes ca în rezultatele simulate.
Deși multe astfel de vaccinuri ”universale” sunt în lucru în diverse colțuri ale lumii, încă nu se întrevede la orizont un vaccin care să poată fi capabil să combată simultan toți virusurile.