Medicul Florin Roșu, manager al Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, a declarat recent că o virulenţă mai scăzută a tulpinii Omicron ar fi o veste foarte bună, deoarece ar putea marca sfârșitul pandemiei.
Adevărul despre varianta Omicron! Explicația oferită de un medic renumit din România
Managerul spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, Florin Roşu, a subliniat miercuri, 8 decembrie, că „tulpina Omicron are transmisibilitate mult mai mare decât Delta”. Totuși, virulența acesteia este mai mică, spune specialistul.
„Din datele ştiinţifice pe care le avem până acum, tulpina Omicron are transmisibilitate mult mai mare decât Delta, în schimb se pare că virulenţa este mult mai mică, ceea ce ar putea însemna începutul sfârşitului pandemiei. Acest fapt se va realiza prin fenomenul de inversare a dominanţei celor două tulpini, procesul fiind unul de durată, probabil de aproximativ un an. Tulpina Delta este în continuare dominantă în România şi Europa”, a declarat miercuri managerul spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, Florin Roşu.
De asemenea, medicul a spus că peste două săptămâni vom şti cu exactitate cât de virulentă este tulpina Omicron, urmărind evoluţia cazurilor din Africa de Sud.
Intensitatea valului va fi condiţionată de respectarea unor reguli
Florin Roşu este convins că în valul cinci vor mai exista cazuri grave care vor necesita îngrijire în terapie intensivă, dar intensitatea valului va fi condiţionată de respectarea unor reguli precum prevenţia şi testarea extinsă, însă va depinde şi de nivelul vaccinării.
„Aşa cum am afirmat la debutul pandemiei, aceasta se va întinde până la începutul anului 2023, în timp ce anul 2022 va fi anul de trecere, de transformare a patologiei COVID-19, boala devenind ca o gripă. Chiar dacă nu există similitudini între cele două boli, fiind patologii diferite, vor exista cazuri, unele necesitând îngrijire de terapie intensivă. Prevenţia COVID-19 va fi reprezentată de vaccin, într-o singura doză, dar şi tratamentul cu un medicament antiviral ţintit”, a completat Florin Roşu.
Bilanț COVID-19, 8 decembrie
Până astăzi, 8 decembrie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.789.539 de cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID – 19), dintre care 10.552 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare. 1.707.968 de pacienți au fost declarați vindecați.
În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 1.279 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), dintre care 35 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 249 de persoane au fost reconfirmate pozitiv. Până astăzi, 57.360 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.
În intervalul 07.12.2021 (10:00) – 08.12.2021 (10:00) au fost raportate de către INSP 100 de decese (47 bărbați și 53 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Argeș, Arad, Bacău, Bihor, Brăila, Botoșani, Brașov, Buzău, Caraș-Severin, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Galați, Giurgiu, Harghita, Ialomița, Iași, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Sibiu, Satu Mare, Suceava, Timiș, Teleorman, Vrancea, Vaslui, Ilfov și Municipiul București.