Bogdan Aurescu, ministrul de Externe, a anunțat că România și Statele Unite ale Americii vor susține împreună o campanie de comunicare publică pentru reducerea ratei de refuz a vizelor pentru SUA şi implicit intrarea în programul Visa Waiver, potrivit antena3.ro.
„Rata de refuz este ultimul criteriu pe care România îl mai are de îndeplinit pentru a intra în programul Visa Waiver”, a explicat politicianul. Acest obiectiv a fost stabilit de către Bogdan Aurescu în colaborare cu Alejandro Mayorkas, secretarul pentru securitate internă al Statelor Unite ale Americii și cu Antony Blinken, secretarul de stat din SUA.
„Cel mai bine ar fi să nu mai aplice”
Ministrul de externe a explicat că această campanie pentru reducerea ratei de refuz la vize urmează să fie organizată în mod detaliat în scopul educării populației din țară. Se urmărește ca cetăţenii români să poată înțelege care sunt criteriile necesare pentru aplicarea vizelor de scurtă şedere pe teritoriul american. Conform statisticilor, aproximativ 10% dintre români sunt refuzați în momentul în care aplică pentru vize.
„Sunt anumite criterii care trebuie să fie respectate, iar dacă nu îndeplinesc aceste criterii cel mai bine ar fi să nu mai aplice pentru că în acest fel să putem să coborâm această rată de refuz. Rata de refuz este ultimul criteriu pe care România îl mai are de îndeplinit pentru a intra în programul Visa Waiver, iar în acest moment noi ne plasăm în jurul unui plafon de aproximativ 10% din totalul vizelor care sunt acordate. Pragul pe care trebuie să îl atingem conform legislaţiei care este adoptată de congresul american este de 3%. Trebuie să facem eforturi să aducem acest plafon sub 3%”, a informat Bogdan Aurescu.
Ce condiții trebuie să îndeplinești pentru a obține viza pentru SUA
Potrivit legislației americane, aplicanții trebuie să demonstreze că nu intenționează să emigreze pe teritoriul american. Secţiunea 214 (b) a Legii pentru Imigrare şi Naţionalitate arată că „toţi solicitanţii de viză temporară sunt consideraţi potenţiali imigranţi până când, în momentul solicitării vizei, aceştia demonstrează ofiţerului consular că nu au intenţia să emigreze în SUA.”
Astfel că oamenii interesați de o viză temporară trebuie să dovedească că au interesul de a se întoarce înapoi. Legătura individului cu altă țară poate fi dovedită cu ajutorul proprietăților mobiliare sau imobiliare, legaturilor de familie sau dovada contractului de la locul de muncă.
Pe lângă toate acestea, educația și alți factori sociali sunt importanți și pot fi luați în calcul. Totuși, cel mai important aspect rămâne sinceritatea răspunsurilor.
Persoanele refuzate anterior, pot aplica în continuare pentru viza temporară o singură dată, doar dacă sunt conștienți că vor putea dovedi că nu au intenții imigraționiste.