Vestea momentului despre vaccinuri

Medicul Radu Ţincu, şef secţie ATI Spitalul Floreasca, a explicat că mutațiile noului coronavirus devin importante deoarece „aceste variante virale încearcă să scape de mecanismele noastre imunitare”.

„Mutațiile virusului SARS-COV-2 devin importante din cel puțin două motive. În primul rând, că aceste variante virale încearcă să scape de mecanismele noastre imunitare, iar pe de altă parte toate aceste mutații succesive au un scop acela, de a îmbunătăți performanța virală.

Virusul dorește să se transmită ca mai mare rapiditate pentru că până la urmă există o inteligență virală. Acest lucru s-a întâmplat cu toate cele trei variante virale, fie că discutăm de varianta bitanică sau africană, sau braziliană.

De ce devine riscant să tot aibă mutații, pentru că la un moment dat, una din această mutații poate să afecteze tocmai proteina de suprafață, proteina Spike împotriva căreia noi am dezvoltat aceste vaccinuri. Dacă această modificare apare și această proteină dispare și este înlocuită cu o altă proteină va trebui să dezvoltăm alte vaccinuri”, a declarat medicul Radu Ţincu, şef secţie ATI Spitalul Floreasca, pentru Antena 3.

Bilanţ COVID-19, 9 martie

Până astăzi, 9 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 835.552 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19) 767.219 pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 4.989 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 1.003 persoane au fost reconfirmate pozitiv. Până astăzi, 21.056 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 08.03.2021 (10:00) – 09.03.2021 (10:00) au fost raportate 93 de decese (56 bărbați și 37 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bistrița-Năsăud, Brașov, Buzău, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Gorj, Harghita, Iași, Maramureș, Mehedinți, Neamț, Olt, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Suceava, Timiș, Tulcea, Vaslui, Vrancea și București.

Dintre acestea, 1 deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 10-19 ani, 1 deces la categoria de vârstă 30-39 ani, 5 decese la categoria de vârstă 40-49 ani, 13 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 18 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 25 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 30 decese la categoria de peste 80 de ani.

Sursa foto: Dreamstime