Magistrații sunt independenți, dar nu-și asumă greșelile

Victor Ponta a declarat că în prezent magistrații sunt independenți, dar a subliniat că această independență trebuie dublată de responsabilitate. El a atras atenția că în cazurile în care magistrații greșesc, daunele sunt acoperite din bugetul public, nu de către cei vinovați.

Ponta a dat ca exemplu cazul judecătoarei Corina Corbu, președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție, despre care a spus că a câștigat un proces și a primit bani din bugetul de stat, în loc ca suma să fie plătită de procurorul responsabil.

„Independența magistraților trebuie garantată. În același timp trebuie garantată responsabilitatea acelor magistrați care greșesc. De exemplu, cei care au făcut dosare politice și acum procesele sunt câștigate de victimele lor. Una dintre victime, dacă nu mă înșel, este chiar președinta ÎCCJ, doamna Corbu, care a câștigat procesul și a primit bani de la noi, de la dumneavoastră și de la mine, adică din bugetul de stat. Trebuia să primească de la procurorul care a greșit”, a spus Victor Ponta în cadrul unui interviu pentru Adevărul.

Ponta a menționat că se află și el într-un asemenea proces și a subliniat că nu dorește despăgubiri de la stat, ci de la procurorul Jean Uncheșelu, despre care a spus că i-a fabricat un dosar politic. De asemenea, a criticat faptul că acest procuror lucrează acum la Parchetul European, alături de Laura Codruța Kovesi.

„Și eu sunt într-un asemenea proces, dar eu am precizat foarte clar că eu nu vreau bani de la Ministerul de Finanțe, eu vreau de la procurorul Uncheșelu, care în cazul meu a comis un abuz, asta spun judecătorii, și care acum are un salariu foarte bun în euro la doamna Kovesi, la Parchetul European. Asta trebuie să punem în lege.”

Victor Ponta, despre cazul Georgescu și dosarele politice

Referindu-se la fostul candidat Călin Georgescu, Victor Ponta a afirmat că eliminarea acestuia din cursa electorală a fost abuzivă. El a opinat că orice anchetă declanșată pe fondul unor opinii sau intenții politice este un dosar politic și a reiterat încrederea sa în justiție, afirmând că judecătorii vor face dreptate, așa cum s-a întâmplat și în cazul său.

„Cred că orice persoană care este anchetată pentru faptul că are opinii politice sau candidează politic, da, e un dosar politic. (…) Eu sunt convins că judecătorii se vor pronunța și vor face dreptate, cum au făcut și în cazul meu. Am încredere în judecători. (…) În cazul meu, dosarul politic a fost făcut de către doamna Kovesi și domnul Uncheșelu.”

Ponta a spus că nu doar Georgescu, dar nici alți candidați necondamnați penal, precum Diana Șoșoacă, nu ar fi trebuit excluși din alegeri.

„Nu cred că trebuia scos Călin Georgescu, nici Șoșoacă, niciun om care nu e condamnat penal nu trebuie să fie eliminat din cursa electorală.”

judecator justitie
SURSA FOTO: Dreamstime

Acuzații de abuzuri sistemice

Ponta a acuzat sistemul de abuzuri, referindu-se inclusiv la libertatea de exprimare pe rețelele sociale. A spus că a fost exclus din partid pentru că a spus adevărul și că, deși a fost exclus de două ori, ulterior i s-a dat dreptate.

„Au limitat și comit abuzuri, apropo de cei care postează pe diverse rețele sociale. E vorba de libertăți fundamentale care au fost încălcate. Ei sunt sistemul, că m-au exclus pe mine din partid că le-am spus adevărul. M-au mai exclus o dată și tot mi-au dat dreptate după.”

În fața unei eventuale sentințe de condamnare, Ponta a declarat că va respecta decizia instanței.

În finalul declarațiilor sale, Victor Ponta și-a exprimat dorința de a participa la o dezbatere electorală împreună cu George Simion și de a-l invita pe Călin Georgescu. Această propunere vine în contextul în care el consideră că dezbaterile ar trebui să fie un spațiu pentru exprimarea liberă și transparentă a opiniilor politice.

„Nu cred că trebuia scos Călin Georgescu (…) Eu l-aș invita pe Georgescu la o dezbatere cu mine și Simion.”