Toți reprezentanții PSD din Comisia parlamentară privind revoluționarii din decembrie 1989 au votat împotriva propunerii legislative de desființare a Institutului Revoluției Române. Membrii Partidului Național Liberal (PNL) nu au participat la procesul de vot.
PSD nu vrea desființarea Institutului lui Iliescu
În vreme ce PSD a votat împotriva desființării Institutului lui Iliescu, PNL a decis să nu participe la procesul de vot. Decizia a fost luată în ciuda faptului că, potrivit formațiunii, „Institutul Revoluției este imoral”.
Doar trei voturi au fost în favoarea proiectului, dintre care două au provenit de la USR. Unul a venit de la UDMR. Reprezentanții PSD au votat în unanimitate împotriva proiectului. Senatorul Adrian Trifan a subliniat faptul că membrii PNL nu au participat la votul final.
„Dacă doreau să vină, cred că aveau suficient timp să ajungă. Am invitat și dintre inițiatori, dar, din păcate, nu au dorit să vină. E un proiect vechi, care zace prin sertarele comisiei”, a precizat președintele Comisiei, Nicu Fălcoi (UDMR).
Reprezentanții USR au susținut că Institutul a fost înființat pentru a fi o sinecură pentru Ion Iliescu și pentru cercul său de apropiați.
„Eu am participat o perioadă la Revoluția din Timișoara. Am avut o grămadă de colegi studenți care pe 17 decembrie 1989 au fost arestați și din acești colegi nu se regăsește niciunul pe lista de revoluționari…Această instituție, cu idei bune, înființată punctual pe niște criterii, din păcate în cursul anilor și-a pierdut credibilitatea și criteriile pe care a fost înființată”, a mai precizat, la rândul său, deputatul UDMR Benedek Zacharie.
Institutul, buget de 3,2 milioane de lei în 2023
Totodată, Benedek Zacharie a exprimat critici cu privire la raportul activităților Institutului în ultimii ani. Deputatul susține că Institutul a dispus de un buget de 3,2 milioane de lei în 2023. Cu toate acestea, PSD nu s-a arătat dispus să susțină desființarea Institutului Revoluției Române.
Senatorul Sebastian Răducanu (PSD) subliniază importanța în cercetare a acestei instituții.
„Institutul Revoluției Române din decembrie 1989 ar trebui să își continue activitatea, este un institut de cercetare, adevărul istoric este important pentru a fi descoperit. Sunt de acord că poate acest Institut putea să facă mai multe lucruri. Să desființezi Institutul Revoluției Române, care are un caracter științific, nu este un lucru bun”, a afirmat senatorul Sebastian Răducanu (PSD).
Deputatul PSD, Marius Ostaficiuc, consideră că Institutul este doar „o fabrică de diplome și sinecuri”. Totuși, el nu a votat în favoarea desființării.
Ioan Sava, directorul Institutului, a afirmat că cei care doresc desființarea acestuia sunt cei implicați în săvârșirea unor fapte penale în relație cu instituția. Directorul a oferit și un nume: Andrei Ursu.
Sava precizează și că Andrei Ursu a fost demis din funcția de director științific prin intervenția lui Emilian Cutean, asociat cu Ion Iliescu. Institutul Revoluției Române a fost înființat în 2004, iar inițiativa de desființare a venit de la mai mulți parlamentari PNL, printre o amintim și pe ministra Justiției, Alina Gorghiu.
PNL consideră că existența acestei instituții este imorală
Proiectul de lege care vizează desființarea a fost depus de PNL. Partidul susținea că existența institutului este imorală.
„Este imoral față de urmașii celor sacrificați în numele libertății noastre de astăzi, ca un astfel de institut să mai existe… Ar fi o sfidare la adresa istoriei recente a românilor dacă acest institut al Revoluției ar continua să existe și să fie finanțat din impozitele plătite de români”, aflăm din expunerea de motive la proiectul de lege depus de PNL.
În anul 2021, membrii Partidului Național Liberal (PNL) susțineau că Institutul Revoluției Române a funcționat ca o platformă politică, un entitate închisă având ca obiectiv asigurarea unor poziții publice finanțate din surse publice în favoarea unor interese personale.
Conform informațiilor prezentate pe site-ul Institutului, Ion Iliescu a deținut funcția de președinte al Colegiului Național al Institutului Revoluției Române în perioada 2004-2021, iar ulterior, în acest an, a fost înlocuit de Alexandru Mironov.