Simona Halep poate ataca decizia TAS la Curtea Supremă Federală din Elveția

Puțini sunt conștienți că, în cazul în care decizia de la TAS nu va fi în favoarea sa, Simona Halep mai are o oportunitate incredibilă. Ea poate aduce cazul în fața Curții Supreme de Justiție din Elveția. Românca are posibilitatea de a lupta pentru drepturile sale și acolo.

Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne (TAS) poate influența semnificativ cariera Simonei Halep. Totuși, puțini sunt conștienți că popularei sportive din România îi va mai rămâne o opțiune în cazul în care decizia nu îi va permite să revină în Tenis.

Simona Halep a pledat timp de trei zile în favoarea cazului său, după ce a făcut apel împotriva deciziei de suspendare pe patru ani.

În câteva săptămâni, ar putea fi anunțat verdictul în procesul său pentru dopaj. Cu toate acestea, ce se întâmplă dacă TAS va confirma sau chiar îi va mări suspendarea?

Pentru Halep există încă o oportunitate de care nu s-a discutat până acum. Verdictul TAS va putea fi contestat la Curtea Supremă Federală din Elveția.

Dacă Simona Halep, care se consideră total nevinovată, nu va obține o reducere a pedepsei, este posibil să conteste decizia TAS. Românca pare dispusă să meargă până în pânzele albe pentru a-și dovedi nevinovăția.

Simona Halep va putea folosi această ultimă opțiune. Ea se poate adresa Curții Supreme din Elveția, o cale pe care au apelat și alți sportivi, în trecut.

simona halep
Simona Halep / SURSA FOTO: Instagram, Simona Halep

Deciziile TAS contestate la Curtea Supremă Federală din Elveția nu sorți de izbândă

Deși Halep are această posibilitate, statistica nu îi este alături. Fiind un organism de arbitraj elvețian, deciziile TAS pot fi contestate la Curtea Supremă Federală a Elveției.

Cu toate acestea, este important de menționat că, în general, contestațiile împotriva deciziilor emise de TAS nu sunt adesea soluționate în favoarea contestatarilor.

Este important de spus că la Curtea Supremă Federală din Elveția nu se judecă procesele pe fond. În schimb, aceasta verifică în mod obișnuit dacă au fost respectate procedurile legale. Se verifică și hotărârea este compatibilă cu politicile publice.

Este esențial de menționat că Curtea Supremă Federală din Elveția nu desfășoară judecăți pe fond în cazurile aduse în fața sa. În schimb, funcția sa principală este să verifice dacă procedurile legale au fost respectate și dacă hotărârea este în concordanță cu politicile publice.

Cu toate acestea, au existat și situații în care sportivii au reușit să anuleze deciziile TAS, adesea pe baza unor aspecte procedurale.

Simona_Halep
Simona Halep / SURSA FOTO: Inquam Photos / Ovidiu Micsik

Cazul fotbalistului brazilian Matuzalem

Doar o singură dată, Curtea Supremă Federală a anulat o decizie a TAS pe fondul cauzei. S-a întâmplat într-un caz care implica fotbalistul brazilian Matuzalem.

Matuzalem a fost pus de TAS în situația de a plăti despăgubiri uriașe de 12 milioane de euro. Totul, în urma rezilierii unilaterale a contractului său cu clubul Șahtior Donețk. Însă Curtea Supremă Federală a Elveției a decis să anuleze această sancțiune.

Conform informațiilor de pe Wikipedia, patinatoarea germană de viteză Claudia Pechstein, care nu a reușit să anuleze o suspendare pentru dopaj la TAS, a făcut apel la Curtea Federală de Justiție a Germaniei. Cu toate acestea, instanța a decis împotriva ei, recunoscând că nu are competența de a revizui cazul.

Instanța a concluzionat că TAS respectă standardele unei instanțe de arbitraj conform legilor germane. Totodată, a decis că independența sa față de părți este garantată prin procesul de selecție a arbitrilor și prin posibilitatea de apel la Curtea Supremă Federală din Elveția.

Este clar că aceasta ar fi a treia și ultima instanță la care Simona Halep ar putea apela, după Tribunalul pentru Rezolvarea Litigiilor Sportive și Tribunalul de Arbitraj Sportiv.