Câți bani ar putea primi în plus pensionarii în 2025
Pensiile românilor ar putea fi majorate cu o rată mai mică de 12% începând din luna septembrie, în funcție de încasările bugetare. Indexarea pensiilor cu rata inflației, amânată până acum, este încă incertă și va depinde de modul în care evoluează veniturile la buget.
„Concluzia discuției de la Ministerul de Finanțe a fost că la jumătatea anului se va face o evaluare, în funcție de realitățile bugetare. E mult mai corect să le spui oamenilor că probabil nu vom crește niciun venit și să vii să faci o surpriză. Majorarea promisă, posibilă abia spre finalul anului”, a declarat recent președintele PNL, Ilie Bolojan.
Recent, la Ministerul de Finanțe s-a decis evaluarea bugetului la mijlocul anului. Ilie Bolojan a declarat că ajustările pensiilor ar putea fi posibile abia spre finalul anului, iar Marcel Ciolacu a precizat că indexarea pensiilor mici și medii va fi analizată la prima rectificare bugetară din 2025.
Premierul Marcel Ciolacu a explicat că indexarea pensiilor mici și medii va fi analizată la prima rectificare bugetară.
„La prima rectificare se va analiza dacă se poate, astfel încât să nu afectăm investițiile, mai ales din PNRR (…) Este o abordare prudentă a ministrului Finanțelor, o abordare corectă. Vom vedea, cum spune un clasic în viață, pas cu pas”, a spus Ciolacu.
Președintele Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu, a oferit detalii despre procesul de recalculare
Pensionarii care au dosare incomplete vor beneficia, din oficiu, de drepturile cuvenite începând cu 1 septembrie, conform recalculărilor efectuate. Pentru cazurile în care deciziile necesare lipsesc până la această dată, se vor emite hotărâri de recalculare, a precizat Daniel Baciu.
„Toți pensionarii care sunt în plată și aveau acele dosare, adeverințe la dosare, noi vom opera din oficiu și vom acorda aceste drepturi începând cu data de 1 septembrie. Repet, pentru pensionarii care, până la data de 1 septembrie, nu existau acele decizii în dosar. Vom emite decizii de recalculare în cazul acestor venituri cu caracter nepermanent. Majorarea promisă, posibilă abia spre finalul anului”, a declarat Baciu, potrivit RomâniaTV.
Cum se modifică pensiile în urma indexării de 12%, conform scenariilor propuse:
- O pensie actuală de 1.281 de lei ar crește cu 153 de lei, ajungând la 1.434 de lei.
- O pensie de 2.500 de lei ar crește cu 300 de lei, ajungând la 2.800 de lei.
- Pentru o pensie de 3.500 de lei, creșterea ar fi de 420 de lei, ducând pensia finală la 3.920 de lei.
- În cazul unei pensii de 5.000 de lei, majorarea ar fi de 600 de lei, rezultând o pensie finală de 5.600 de lei.
- O pensie de 6.000 de lei ar crește cu 720 de lei, atingând valoarea de 6.720 de lei.
Decizia finală privind majorarea pensiilor și procentul exact de creștere va fi luată în funcție de disponibilitățile bugetare și de evoluția economică a țării până la mijlocul anului 2025.