Veste importantă pentru proprietarii de locuințe! Românii care au casă sau apartament trebuie să știe că legea cu privire la asigurarea locuințelor se va modifica de la toamnă. Astfel, din 11 noiembrie, ei vor putea face acest lucru.
Începând din luna noiembrie a acestui an, românii vor putea să încheie contracte de asigurare a locuințelor pe o perioadă mai mare de 12 luni.
Legea 115/2023, care va intra în vigoare la 11 noiembrie, va aduce unele modificări cadrului legal care reglementează asigurarea obligatorie a locuinței în caz de dezastru (PAD). Posibilitatea de a încheia noi contracte de asigurare pentru durate mai mari de un an se numără printre cele mai importante modificări ale cadrului legal.
Prețul convenit va fi blocat pentru o perioadă mai lungă de timp
Noua politică le permite persoanelor care doresc să garanteze că nu vor fi afectate de eventualele creșteri ale costurilor de asigurare să blocheze prețul convenit cu asigurătorul pentru o perioadă mai lungă de timp.
Condițiile trebuie să fie convenite de către asigurător și asigurat înainte ca asigurarea obligatorie (PAD) să poată fi emisă pentru perioade mai mari de 12 luni. Astfel, locuințele vor fi acoperite pentru perioade mai lungi de timp, fără a fi nevoie de o reînnoire anuală a poliței, așa cum se întâmplă în prezent.
Contractele vor fi încheiate pe o perioadă multiplu de 12 luni
Legea mai spune că aceste contracte trebuie să fie încheiate pe o perioadă de timp care este egală cu un multiplu al lui 12 (luni).
Actul normativ va aduce o serie de alte modificări, pe lângă „elasticitatea” nou introdusă în perioadele de valabilitate a contractelor de asigurare. Este vorba despre exprimarea primelor și despăgubirilor în lei și nu în euro, o creștere cu 30% a primelor de asigurare și posibilitatea de asigurare opțională pentru structurile clasificate ca având un risc seismic de clasa I.
Proprietarii de locuințe vor trebui să plătească impozit
Pentru a acoperi deficitul bugetar, coaliția de guvernare a pregătit o serie de modificări fiscale. Un impozit și o taxă pe valoarea adăugată la vânzarea clădirilor este una dintre ele.
Astfel, contribuabilii sunt obligați să plătească un impozit care se bazează pe valoarea tranzacției la transferul de proprietate și dezmembrarea acesteia prin acte juridice între vii asupra oricărui tip de clădire și a terenului aferent acesteia, precum și asupra oricărui tip de teren fără clădiri.
- 5% pentru construcţiile de orice fel şi terenurile aferente acestora, precum şi asupra terenurilor de orice fel fără construcţii, deţinute o perioadă de până la 3 ani inclusiv;
- 3% pentru imobilele descrise la lit. a), deţinute o perioadă mai mare de 3 ani.