Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, vine cu vești bune pentru românii care se încălzesc cu lemne. Acesta a participat miercuri la conferința cu tema „Smart Green Industry: Potenţial verde pentru o industrie a viitorului”. organizată de Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) şi Asociaţia Industriei Lemnului – Prolemn, unde a adus în discuție proiectul de lege care are ca scop plafonarea prețului la lemn pentru o perioadă de șase luni de zile.
Ministrul explică însă că piața liberă este cea care creează prețul și poate să îl ducă chiar și la 800 de lei pentru un metru cub. În acest sens, este datoria Guvernului să intervină.
„Orice intervenție în piață este una artificială, pentru că piaţa liberă creează preţul. Piaţa liberă poate să ducă preţul inclusiv la 800 de lei pe metru cub. Tocmai de aceea este nevoie de intervenţie din partea Guvernului. Încă o dată, orice intervenţie în piaţa liberă este una artificială. Este adevărat faptul că preţurile sunt diferite în funcţie de zonă sau regiune”, a spus ministrul.
La cât ar putea ajunge prețul lemnului?
Acesta a mai adăugat că ideal ar fi să se aleagă un preț suficient de mare sau de mic, echilibrat, pentru instituții publice, școli, dar și pentru cetățeni.
„Se va alege un preţ care este suficient de mare sau de mic şi se stabileşte un preţ echilibrat pentru instituţii publice, pentru creşe, şcoli şi pentru cetăţeni. Pentru un sprijin trebuie să se adreseze Ministerului Dezvoltării şi Guvernului. Ministerul Mediului nu are buget pentru a susţine autorităţile locale care susţin şcolile şi creşele”, a susţinut Tanczos.
Ministrul a mai fost întrebat cum va putea fi ajutată industria producătoare de mobilier din România, astfel încât să achiziționeze materialele necesare la un preț mai bun.
În acest sens, Tanczos Barna precizează că industria mobilei are un preț de preempțiune, adică cel similar ca în cadrul licitațiilor organizate de Romsilva. Deși ministrul spune că această industrie are nevoie de mai mult, este nevoie și de un ajutor din partea Ministerului Economiei.
„Industria mobilei are, în momentul de faţă, un preţ de preempţiune, la acelaşi preţ în cadrul licitaţiilor organizate de Romsilva. Înţeleg de la această industrie că este nevoie de mai mult. Acest mai mult poate veni doar din partea ministerului de resort. Împreună cu ministerul de resort, Ministerul Economiei, căutăm soluţii de susţinere a acestor companii care, într-adevăr, produc o valoare adăugată foarte mare”, adaugă aceasta.
Ce se întâmplă cu industria producătoare de mobilă?
Ministrul Mediului amintește însă că lemnul ca materie primă reprezintă doar 20% din costurile industriei mobile, adăugând că prețul la lemn nu este singura problemă pentru cei din acest domeniu, ci și criza la energie sau creșterea prețului la alte materii prime.
„În acelaşi timp, trebuie să fim conştienţi de faptul că, per ansamblu, nu pe fiecare piesă de mobilă sau pe fiecare companie în parte, lemnul ca materie primă reprezintă până în 20% procent din costurile industriei mobile. Dincolo de preţul lemnului care se achiziţionează pentru mobilă, vine preţul energiei, preţul fierului, preţul componentelor care pe piaţă s-au scumpit.
Deci, nu putem să spunem că situaţia în care se află astăzi industria mobilei se datorează strict preţului lemnului. Pe piaţă s-au scumpit toate şi cea mai mare creştere este la energie, din păcate”, a afirmat oficialul.
Amintim faptul că pe 15 septembrie, Ministerul Mediului a anunțat elaborarea unui proiect de lege privind plafonarea prețului la lemn, dar și la produsele din lemn utilizate pentru încălzire timp de 6 luni.