Veste îngrozitoare! Un virus ce ar putea declanșa o nouă pandemie a fost depistat la om. Se întâmplă nu departe de România

Veste îngrozitoare din Rusia: o tulpină a gripei aviare a fost identificată la om. Rusia a notificat deja Organizația Mondială a Sănătății cu privire la șase lucrători ai unei fabrici de prelucrare a cărnii de pui care au fost infectați.

Veste îngrozitoare din Rusia: în plină pandemie de coronavirus , autoritățile de la Moscova sunt extrem de îngrijorate cu privire la o nouă posibilă amenințare pentru sănătatea publică.

O tulpină a virusului gripei aviare a fost identificată deja la mai mulți purtători din partea de sud a Federației Ruse.

Veste îngrozitoare din Rusia. A fost anunțată OMS

Rusia a înregistrat primele cazuri de îmbolnăvire cu o tulpină a gripei aviare denumită AH5N8, ce a trecut la oameni de la păsări şi a raportat acest lucru Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), conform unui anunţ făcut sâmbătă de Anna Popova, şefa agenţiei sanitare ruse Rospotrebnadzor, transmit Reuters şi AFP.

„Rusia a raportat acest lucru către OMS încă de acum câteva zile, imediat după ce am devenit absolut siguri de rezultatele noastre”, a declarat Popova la televiziunea Russia 24.

Deocamdată nu s-a înregistrat niciun caz de transmitere de la om la om, a mai precizat ea.

Anterior, o altă tulpină a gripei aviare – H5N1 – se putea răspândi de la om la om.

Şapte angajaţi ai unei fabrici de prelucrare a cărnii de pui din sudul Rusiei au fost infectaţi cu tulpina AH5N8 în urma unui focar apărut în respectiva fabrică în luna decembrie. Toţi cei şapte s-au refăcut şi se simt bine în prezent.

„Situaţia nu s-a agravat”, a mai precizat Popova.

OMS nu a răspuns solicitării Reuters de a comenta aceste informaţii.

H5N1 în România

România a trecut oficial prin două crize ale gripei aviare, generate de tulpina H5N1, în toamna anului 2005 şi în primăvara lui 2006.

Numai în ultimul val de H5N1 au fost izolate 123 de focare, unde au fost eutanasiate 977.000 de păsări de curte. Până în 7 martie 2006, statul cheltuise 20 de milioane de euro pe gripa aviară.

Separat, Ministerul Transporturilor a avut nevoie de 22 de milioane de euro, pentru celebrele puncte de dezinfecţie, unde erau stropite maşinile cu o substanţă care, spuneau la acea vreme oficialităţile, omora virusul.

În data de 22 mai 2006 gripa aviară a fost pentru prima dată confirmată în Bucureşti. Iniţial, Sectorul 2 a fost afectat de măsurile impuse de autorităţi, în speţă ANSVSA şi Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, care au instaurat carantina de gradul I în perimetrul zonei declarate ca fiind focar de gripă aviară.

Accesul înspre şi dinspre perimetrul format din trei străzi din cartierul Andronache a fost interzis, peste 300 de oameni fiind afectaţi de măsurile de carantină.