Veste istorică despre pensiile din România. Milioane de români trebuie să știe adevărul. Comisia Europeană a transmis o scrisoare după ce Ministerul Apărării și Ministerul de Interne au returnat la Ministerul Muncii propunerea prin care pensiile militare sunt incluse în reforma sistemului de pensii, care se va baza pe contributivitate.
De cealaltă parte, Comisia Europeană subliniază foarte clar faptul că pensiile militare, încasate de polițiști, dar și de militari trebuie incluse în reforma legii pensiilor bazate pe contributivitate.
Documentul a fost obținut de Economedia, iar conform acestuia, Comisia Europeană arată că toate cheltuielile publice cu pensiile discutate în contextul PNRR cuprind atât pensiile anticipate, cele minime, cele pentru milita de vârstă, pensiile de invaliditate, dar și pensiile de urmaș și inclusiv cele militare.
Totodată, documentul mai arată că în acestă categorie se încadrează și personalul aeronautic, veteranii de război, dar și alte categorii atipice precum artiștii, sau sindicatele artistice.
Comisia Europeană, scrisoare către România privind reforma pensiilor
„Cifrele privind cheltuielile publice cu pensiile pe care le discutăm în contextul RRP (PNRR, n.r.) cuprind toate sistemele publice de pensii din România, adică:
- pensiile pentru limită de vârstă și pensiile anticipate, inclusiv pensiile minime/sociale,
- pensii de invaliditate,
- pensii de urmaș,
- regimuri speciale de toate tipurile – forțele de securitate și apărare (militari, poliție), agricultori, angajați de stat din toate ramurile (funcționari publici din executiv legislativ, inclusiv 6 categorii civile – diplomați/ funcționari din administrația publică generală și locală, parlamentari/ angajați de stat din legislativ (parlamentari), personal aeronautic – aviație civilă, funcționari publici din justiție, magistrați/ personal auxiliar de justiție/ alți angajați din justiție/membri ai Curții de Conturi sau de justiție), indemnizații speciale pentru cei care au merite și persoane defavorizate (veterani de război, invalizi și văduve; persecutați, plecați sau încarcerați de fostul regim comunist; persoane care au servit ca militari în cadrul Direcției Generale a Serviciului de Muncă în perioada 1950-1961; Merit: eroi ai Revoluției Române din Decembrie 1989) sau categorii atipice (artiști; sindicate artistice; soț/soție pensionar supraviețuitor, clerici)”, arată observațiile transmise de Comisia Europeană autorităților române, potrivit documentului obținut de Economedia.
Referitor la pensiile speciale, Comisia Europeană a punctat câteva detalii și în acest sens. Executivul comunitar susține că în această categorie nu se încadrează doar cele șase categorii de pensii existente în România.
Printre acestea se numără inclusiv pensiile încasate de forțele de apărare și de securitate, adică de armată și de poliție, care trebuie regăsite de asemenea în reformă.
Pensiile militare trebuie incluse în reforma pensiilor
„În ceea ce privește pensiile speciale, este important de reiterat că pensiile speciale nu cuprind doar cele 6 categorii de pensii de serviciu existente în România și enumerate în prezent în memorandumul Ministerului Muncii, punctul b). Este important de menționat că pensiile speciale includ și pensiile pentru forțele de securitate și apărare (armată, poliție) și ar trebui să fie și ele acoperite de reformă”, mai arată documentul.
În același timp, Executivul comunitar mai adăugă că Ministerul Muncii și Solidarității Sociale nu a putut propune elemente de reformă la momentul elaborării RRP, și nici acum, în ceea ce privește pensiile militare.
„Acesta este atributul Guvernului și al institutelor responsabile, deoarece aceste sisteme de pensii sunt gestionate și plătite prin intermediul propriilor case sectoriale, subordonate diferitelor ministere”, arată executivul european.