Începând cu data de 1 noiembrie, românii vulnerabili vor beneficia de pachete cu alimente care cântăresc 24 de kilograme. Acestea vor fi împărțite oamenilor care au venituri sub minimul garantat.
Aceste pachete conțin făină, mălai, paste, ulei, zahăr, orez, conserve de carne, gem și compot, care sunt alimente de bază pentru noi, românii. Aceste alimente sunt achiziționate din bani europeni. Finanțarea este asigurată din vechiul program operațional destinat asistenței pentru persoanele defavorizate.
Ministrul Investițiilor europene Marcel Boloș a spus că de aceste pachete vor beneficia aproximativ două milioane de oameni.
„Pachetele cu alimente se vor distribui începând cu data de 1 noiembrie, ele fac parte dintr-un program pe care noi l-am implementat începând cu anul 2017. Sunt pachete cu produse alimentare, au 24 de kilograme greutatea. Pachetele sunt destinate celor care sunt cu veniturile sub venitul minim garantat, este vorba de beneficiarii legii privind ajutorul social.
Avem peste 1,8 milioane de astfel de pachete pe care noi le distribuim o dată la şase luni și, desigur, odată cu finalizarea programului care va avea loc în luna ianuarie închidem un program ce a avut ca adresabilitate această categorie de beneficiari. Am încercat ca distribuirea lor să aibă loc în lunile noiembrie și decembrie, pentru ca înainte de sărbători să poată să beneficieze de aceste pachete de produse alimentare”, a declarat acesta recent la Antena 3.
Cum vor ajunge aceste pachete la români?
„Pachetele cu alimente sunt în centrele de depozitare pe care ni le-au pus la dispoziție autoritățile locale și este o practică pe care noi o avem începând cu anul 2019 ca aceste centre de depozitare mai apoi să deservească beneficiarii. Implicarea a fost a autorităților locale în acest proces. Am avut aceste campanii de distribuire și în trecut, cu sprijinul primarilor”, a spus ministrul Investițiilor europene.
„Beneficiarii se găsesc la nivelul autorităților locale și am avut sprijin din partea primarilor pentru ca pachetele să fie distribuite, dumnealor fiind cei care au și stabilit unde vor exista aceste centre de distribuție și de depozitare”, a continuat acesta.
De aici reiese că vor fi români care vor primi în această perioadă atât cei 250 de lei, de la voucherele pentru alimente, cât și un pachet de peste 24 de kilograme de alimente.
„În continuare, până la jumătatea lunii noiembrie se vor emite și distribui cardurile pentru categoriile de beneficiari care au devenit eligibili după momentul acordării celei de-a doua tranșe, sau care au fost omiși din aceasta, însumând aproximativ 33.000 de persoane. Pentru aceștia, încărcarea se va face pe parcursul lunii noiembrie. O posibilă excepție ar putea surveni în cazul persoanelor care nu au fost găsite la domiciliu pentru a li se înmâna cardul sau care nu au răspuns avizării reprezentanților Companiei Naționale Poșta Română, însă nu există riscul ca vreunul dintre beneficiarii eligibili să nu primească acest sprijin.
Separat de voucherele sociale pentru alimente oferite prin programul „Sprijin pentru România”, în luna noiembrie, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene va asigura livrarea unei noi tranșe de pachete cu alimente pentru persoane defavorizate. Primele ajutoare, oferite prin Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate (POAD), au fost livrate în ianuarie 2020, când persoanele din grupurile vulnerabile au primit alte 1,18 milioane de pachete. De atunci, au fost livrate patru astfel de tranșe.”, spune comunicatul transmis de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene
Ce va conține fiecare pachet?
Conform comunicatului transmis de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, pachetele conțin 34 de produse alimentare de bază. Fiecare pachet conține 12 tipuri diferite de produse:
- făină albă de grâu (5 pungi de 1 kg);
- mălai (4 pungi de 1 kg);
- paste făinoase (2 pungi de 400 g);
- ulei (4 sticle de 1 l);
- zahăr (2 pungi de 1 kg);
- orez (4 pungi de 1 kg);
- conserve din carne de vită (5 cutii de 300 g);
- conserve din carne de porc (3 cutii de 300 g);
- conserve pate de ficat de porc (5 cutii de 200 g);
- borcane de compot de fructe (2 borcane de 720 ml)
- gem de fructe (1 borcan de 360 g);
- gem de fructe dietetic (1 borcan de 360 g)