Bogdan Aurescu, ministrul de Externe al României, a explicat, duminică, 18 decembrie, că veto-ul Austriei împotriva aderării României la spaţiul de liberă circulaţie europeană „rămâne unul nejustificat într-o Europă a principiilor şi cooperării cu bună-credinţă”.
Veste istorică pentru România. Bogdan Aurescu, anunț privind aderarea la Schengen: Avem toată susținerea
Acesta a vorbit, în cadrul unui interviu acordat Agerpres, despre situația actuală privind aderarea la Schengen. Mai mult, acesta spune că ţara noastră a beneficiat, în dosarul Schengen, de cel „mai puternic şi mai vocal sprijin”.
„Trebuie spus că, niciodată în istoria acestui dosar din ultimii 11 ani, România nu a beneficiat de un sprijin mai puternic şi mai vocal din partea partenerilor europeni, state membre şi instituţii europene, pentru aderarea sa la Schengen”, a afirmat şeful diplomaţiei române, potrivit unui interviu acordat Agerpres.
Acesta a mai vorbit despre schimbarea de atitudine a unor ţări precum Germania, Franţa, Olanda şi Finlanda, care au fost cunoscute ca având în trecut o poziţie deosebit de reticentă. Conform ministrului, noua reacție „a fost determinată şi de răspunsul ferm, prompt al României privind situaţia din Ucraina, cât, mai ales, de eforturile pe care România le-a întreprins în toată această perioadă pentru a dovedi că locul său este în Schengen”.
Bogdan Aurescu a vorbit, de asemenea, despre o schimbare „bruscă” a poziţiei Austriei.
„Schimbarea bruscă a poziţiei Austriei pe acest subiect, la 18 noiembrie, la numai două zile de la Declaraţia Forumului Salzburg, nu numai că nu putea fi anticipată, dar a luat prin surprindere pe toţi partenerii europeni şi chiar pe partenerii de coaliţie din Austria. Nu a existat anterior niciun semnal în sensul opoziţiei Austriei, în toate contactele ambasadei sau ale MAE ori MAI”, a susţinut șeful MAE.
România nu se află pe ruta migrației ilegale
În ceea ce priveşte argumentul migraţiei ilegale invocat de Viena, Aurescu a subliniat că „România nu se află pe ruta Balcanilor de Vest de migraţie ilegală şi că, în plus, nu este sursă relevantă pentru mişcările secundare în interiorul UE”.
Când ar putea să intre România în Schengen
Referitor la perspectivele de aderare a României la Schengen, ministrul Afacerilor Externe a opinat că „sunt complet greşite afirmaţiile că nu contează ce s-a făcut până acum şi că o luam din nou de la zero”, Aurescu arătând că, pe 8 decembrie, ţara noastră a câştigat „foarte mult respect, simpatie”.
„Construim pe tot ce s-a obţinut până acum. Nu trebuie reluate misiunile de evaluare, nu trebuie reluată procedura în Parlamentul European. Avem toată susţinerea statelor membre şi a instituţiilor europene. Prin conduita fermă din 8 decembrie am câştigat foarte mult respect, simpatie şi avem un momentum foarte bun la nivel european. Am discutat deja cu actuala preşedinţie cehă şi cu viitoarea preşedinţie suedeză. Toate căile de acţiune vor fi folosite”, a mai spus ministrul Bogdan Aurescu.