Cercetătorii de la Școala de Sănătate Publică a Universității din Boston și-au propus să analizeze mai bine această îngrijorare. Ei au ajuns la concluzia că vaccinarea, atât la bărbați, cât și la femei, nu pare să afecteze fertilitatea, informează MedicalNewsToday.
Publicat în Jurnalul American de Epidemiologie, studiul examinează și efectele infecției cu SARS-CoV-2 asupra fertilității.
Ce s-a descoperit în legătură cu fertilitatea feminină
Unul dintre cele mai frecvente motive pentru a evita vaccinarea este îngrijorarea privind posibilele efecte secundare ale serului. Acest lucru este valabil mai ales pentru femeile care vor să rămână însărcinate.
După cum explică autorii noului studiu, există date limitate despre asocierea dintre vaccinare și fertilitatea la femei. Există și mai puține dovezi cu privire la posibilele efecte ale vaccinării asupra fertilității masculine.
Pentru a ajuta la completarea acestor lacune, oamenii de știință au luat date dintr-un studiu de cohortă preconcepțional, numit Pregnancy Study Online sau PRESTOTrusted Source.
Studiul a recrutat 2.126 de persoane din decembrie 2020 până în noiembrie 2021. Participanții, din Statele Unite și Canada, erau femei cu vârsta între 21 și 45 de ani care încercau să rămână însărcinate fără a utiliza tratamente de fertilitate.
Datele au arătat că ratele de fertilitate în rândul femeilor participante care au primit cel puțin o doză de vaccin au fost aproape identice cu cele ale femeilor participante care nu se vaccinaseră. Aceleași rezultate au fost găsite și în cazul partenerilor lor de sex masculin.
„Descoperirile noastre conform cărora vaccinarea anti-Covid nu este legată de fertilitate sunt în concordanță cu alte studii, pe cuplurile care urmează un tratament de fertilitate”, a declarat Amelia Wesselink, profesor asistent de epidemiologie la Universitatea din Boston.
Scădere pe termen scurt a fertilității masculine
Studiul a investigat și fertilitatea masculină asociată cu vaccinul și infecția cu SARS-CoV-2. Deși nu s-au găsit asocieri cu vaccinul, datele au arătat o scădere pe termen scurt a fertilității masculine, după infectarea cu SARS-CoV-2.
Autorii notează că cercetările anterioare au arătat că febra afectează concentrația și motilitatea spermatozoizilor după orice infecție. Deoarece febra este un simptom comun al COVID-19, acest lucru ar putea explica scăderea fertilităţii masculine după o infecţie cu SARS-CoV-2. „Pe măsură ce avansăm și dezvoltăm vaccinuri actualizate COVID-19 și altele care implică adulți, fertilitatea este o problemă care trebuie abordată”, spune Amelia Wesselink.