Veste mare pentru cei care au carduri de alimente. Se aplică din luna iunie

voucher alimente, cardurile pentru alimente, mese calde

SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

Românii cu pensii mici care beneficiază de carduri de alimente primesc o veste neașteptată. Voucherele ar putea fi utilizate și pentru achiziția de medicamente.

Veste mare pentru cei care au carduri de alimente

În România, aproximativ 2.700.000 de cetățeni, în special pensionari cu pensii modeste, primesc ajutoare alimentare sub formă de bani pe card. Aceste carduri sunt încărcate o dată la două luni cu suma fixă de 250 de lei, iar următoarea tranșă este programată pentru luna iunie.

Pe tot parcursul anului, beneficiarii cu venituri mici primesc în total 1.500 de lei. Ultima sumă a fost încărcată pe carduri în luna aprilie, iar următoarea va fi acordată în luna iunie. Se estimează că în anii următori suma acordată va fi redusă.

Banii pot fi utilizați exclusiv pentru achiziționarea de bunuri de consum necesare, iar în plus, se pot plăti și mese calde. O inițiativă legislativă încearcă să extindă utilizarea cardurilor de alimente astfel încât să permită achiziționarea de medicamente pentru persoanele cu venituri mici.

Medicamente cumpărate cu cardul de alimente

Proiectul propune modificarea Legii 63/2022, permițând achiziționarea de medicamente cu ajutorul cardurilor de alimente, dar numai în cazul în care acestea sunt prescrise de către un medic.

Propunerea sugerează că pensionarii și persoanele defavorizate ar putea achita diferența (coplata) pentru medicamentele compensate mai puțin de 100% direct de pe cardurile de alimente.

Această propunere este foarte probabil să fie implementată începând cu luna iunie, când se vor încărca din nou cardurile alimentare cu suma de 250 de lei. Inițiatorii argumentează că această măsură va aduce beneficii considerabile pentru un grup vulnerabil format din pensionari și persoane cu venituri reduse.

Cardul de alimente este primit de:

  • pensionarii sistemului public de pensii ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
    persoanele – copii şi adulţi – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
  • familiile cu cel puţin 2 copii în întreţinere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale 675 lei;
  • familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 lei;
  • familiile şi persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul de incluziune, în condiţiile Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune, cu modificările şi completările ulterioare.

Începând cu 2025 și până în 2027, valoarea voucherelor sociale va fi redusă la jumătate, astfel încât vor avea o valoare nominală de 125 de lei.