Președintele Vladimir Putin și-a pierdut din putere după decizia de a invada Ucraina, dar o schimbare a puterii la vârf, în Rusia, este puțin probabilă în curând din cauza naturii autocratice a sistemului său politic, afirmă un oficial occidental, potrivit Reuters.
Veste momentului despre Vladimir Putin: Nu vă așteptați ca regimul lui să cadă prea curând!
Cel mai longeviv lider al Kremlinului de la Iosif Stalin încoace, Vladimir Putin a dominat Rusia timp de aproape 23 de ani din clipa în care fostul președinte Boris Elțîn i-a înmânat servieta nucleară, în ultima zi a anului 1999. După modificările aduse Constituției în 2020, unii observatori se așteptau ca Putin să conducă țara până în 2036. Dar invadarea Ucrainei, la 24 februarie, a schimbat percepțiile.
„Puterea lui a slăbit odată cu această eroare catastrofală”, a spus, sub protecția anonimatului, un oficial occidental. „Vedem cum armata rusă este umilită pe câmpul de luptă”, a continuat el.
Oficialul susține că războiul a întărit statalitatea ucraineană și a dus la extinderea NATO, slăbindu-l astfel pe Putin. „Oamenii pot vedea că a făcut o mare eroare”, a adăugat el. „Rușii nu aveau un Plan B și au crezut că acest lucru va fi foarte ușor”, a mai spus el.
„Asta trebuie să însemne că oamenii vorbesc mai mult despre succesiune, vorbesc mai mult despre ceea ce va urma și își imaginează viața de după. Nu cred însă că asta se va întâmpla prea curând”, a mai spus oficialul european.
Putin nu a spus dacă mai vrea un nou mandat
Următoarele alegeri prezidențiale din Rusia vor avea loc în 2024. Putin nu a spus până acum dacă va candida din nou, sau nu.
Kremlinul, care a refuzat să comenteze imediat comentariile oficialului occidental, a precizat că Putin este de departe cel mai popular politician din Rusia și a câștigat patru alegeri prezidențiale.
Președintele rus a decarat de mai multe ori că nu regretă că a lansat ceea ce el numește o „operațiune specială” împotriva Ucrainei și consideră războiul drept un moment de cotitură după decenii de umilință în anii care au urmat destrămării URSS, în 1991.
După ce Occidentul a impus Moscovei cele mai dure sancțiuni din istoria modernă, Putin a declarat că Rusia privește acum spre Asia, în special către China, după secole în care a considerat Occidentul drept creuzetul creșterii economice și al tehnologiei.
Va fi un conflict lung, dificil și sângeros
După ordinul de mobilizare parțială anunțat de liderul de la Kremlin la 21 septembrie, cel puțin 400.000 de ruși au părăsit țara, pe lângă rușii care au plecat la scurt timp după ce a fost ordonată invazia, a spus oficialul citat de Reuters.
Economia Rusiei se va contracta cu cel puțin 4,5% în 2022 și se va contracta și anul viitor, a mai spus oficialul, adăugând că, pentru moment, nu există niciun semn că Rusia ar fi pregătită să negocieze serios cu Ucraina. „Acesta va continua să fie un conflict lung, dificil și sângeros”, consideră el.