Informația zilei despre pensii. Secretarul de stat, Cătălin Boboc, a vorbit despre banii românilor care au cotizat la Pilonul II de pensii. Potrivit liberalului, anumite informații apărute în spațiul public nu sunt reale.
Mai exact, într-un interviu acordat la Realitatea Plus, Cătălin Boboc a explicat că actuala coaliție de guvernare nu are în plan o naționalizare a Pilonului II de pensii, fondul unde fiecare român contribuie lunar cu 3,75% din salariu.
Totodată, el a subliniat faptul că niciodată nu au existat discuții în acest sens, deși sunt anumiți membri din coaliția de guvernare care ar susține o astfel de măsură.
Pilonul II de pensii nu va fi naționalizat
„Mă bucur că și ministrul finanțelor, Adrian Câciu, a spus că nu a existat intenția de a naționaliza Pilonul II. Nu a existat niciodată vreo discuție în acest sens, deși sunt unii colegi de la PSD care gândesc așa”, a declarat acesta.
Totodată, Cătălin Boboc a explicat și că Pilonul II de pensii oferă românilor oportunitatea de a-și pune mai mulți bani de-o parte pentru bătrânețe, pe care îi vor primi în momentul în care ies la pensie.
El a amintit și de propunerea privind creșterea contribuției de la 3,755 la 4,75%, adăugând că este dificil de crezut că cineva va umbla la aceste sume de bani.
„Dacă la Pilonul I contribuim pentru cei care au ieșit la pensie, la Pilonul II, practic, fiecare român își pune banii de-o parte pentru bătrânețe. Va fi o sursă suplimentară de venit pentru pensionari. Prin reforma sistemului de pensii, asumat în PNRR, printre altele, ne-am asumat modificări majore la Pilonul II de pensii.
Astfel, am propus creșterea contribuției de la 3,755 la 4,75%. Este greu de crezut că poate umbla cineva la acești bani”, a mai declarat Cătălin Boboc, la Realitatea Plus.
Adevărul despre banii de pensii de la Pilonul II
Aceleași afirmații sunt susținute și de Dragoș Pâslaru, fost ministru al Muncii, dar și președinte al Comisiei de Muncă din Parlamentul European.
Acesta declara în cursul zilei de joi că nu se pune problema unei naționalizări a Pilonului II de pensii. „Nu se pune problema de naționalizare a Pilonului II de pensii, pentru că având în vedere recensământul populaţia este în scădere şi va fi o presiune din ce în ce mai mare pe Pilonul I, care presupune că trebuie să dea bani azi din ce în ce mai mulţi pensionari din nişte contribuții care sunt insuficiente”, a mai punctat acesta.
Totodată, el a mai adăugat că în opinia sa, cotizând la Pilonul II de pensii, este singura șansă prin care oamenii nu își vor pierde banii.
„Pilonul II este singura șansă de a garanta oamenilor că banii pe care îi depun acolo nu îi pierd. Prin lege cotizația la Pilonul II este garantată, deci nu au cum vreodată să ia mai puţini bani decât cei pe care i-au pus”, a explicat Dragoș Pâslaru, fost ministru al Muncii, dar și președinte al Comisiei de Muncă din Parlamentul European.