Lovitură puternică pentru pensionari. Mihai Bobocea, consilier și purtător de cuvânt al Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) a vorbit despre situația pensiilor din România.
Potrivit acestuia, odată cu intrarea în vigoare a ordonanței creșterii taxelor, adică OG 16/2022, Guvernul taxează și pensiile pentru care o mare parte dintre români contribuie la Pilonul II.
Mihai Bobocea explică că acest lucru se va întâmpla în 2023. Totodată, el adaugă și că, în contextul în care sunt taxate dividendele încasate de fondurile de pensii, s-a introdus astfel problema dublei impozitări.
„Este adevărat, OG 16/2022 prevede eliminarea exceptării fondurilor de pensii private de la plata impozitului pe dividende, o măsura care anulează prevederile din legislația specifica (L411/2004 privind Pilonul II de pensii obligatorii si L204/2006 privind Pilonul III de pensii facultative)”, a declarat Mihai Bobocea, consilier al Board-ului și purtător de cuvânt al Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), pentru HotNews.
Ce legislație aplică țările europene pentru pensiile private?
Totodată, el a mai vorbit și despre situația din alte țări europene, spre deosebire de România. Potrivit acestuia, marea majoritate a statelor membre ale UE au implementată în legislație sistemul EET, pentru fondurile de pensii.
Mai exact, primul E semnifică deductibilitate fiscală pentru faza de contribuții, cel de-al doilea E relevă exceptarea de la plata impozitului pe câștigurile din investiții în perioada de acumulare, în timp ce T de la final reprezintă taxarea beneficiilor încasate din fondurile de pensii, sub forma anuităților sau a altor plăți asimilate.
Întrebat de HotNews cum îi va afecta pe români taxarea pensiilor private, Mihai Bobocea susține că taxarea pensiilor încalcă principiul EET și introduce o dublă impozitare.
„Taxarea dividendelor încasate de fondurile de pensii private încalcă acest principiu EET și introduce problema dublei impozitări a beneficiilor ce vor fi încasate sub formă de pensii de participanți și beneficiari”, afirmă Bobocea.
Viitorii pensionari vor încasa pensii mai mici?
Potrivit acestuia, efectul modificărilor ar fi ca sumele acumulate la fondurile de pensii private să fie mai mici, având în vedere noile obligațiuni fiscale.
Bobocea a mai subliniat faptul că Guvernul României nu a avut un dialog cu Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) și nici cu administratorii invididuali de fonduri de pensii în legătură cu această modificare legislativă fiscală aplicabilă.
„Cu toate acestea, argumentele economice fiind în favoarea menținerii exceptării fondurilor de pensii de la plata impozitului pe dividende, sperăm ca, în interesul participanților, această prevedere să fie reconsiderată atunci când OG 16/2022 va intra în dezbaterea parlamentară”, a explicat Bobocea.