Pensiile militare nu vor fi incluse în reforma pensiilor speciale

În contextul în care Guvernul de la București este obligat prin PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență) să reducă cheltuielile legate de pensiile speciale, până la sfârșitul acestui an, Marius Budăi a precizat ce pensii nu vor fi incluse în această reformă. Potrivit spuselor sale, pensiile militare nu vor fi incluse în reforma pensiilor speciale.

„Pensiile militare nu sunt pensii speciale, pensiile militare sunt în conformitate cu reglementările internaționale. Noi avem și suntem membri NATO, vom proceda ca atare și cu experiența internațională nu face România altfel decât ceea ce se întâmplă la nivel internațional”, a declarat, vineri, Marius Budăi, în cadrul unui interviu acordat pentru Europa FM.

Vă amintim că Ministerul Apărării Naționale a susținut permanent că militarii români nu trebuie să intre în categoria cetățenilor care primesc pensii proporționale cu totalul contribuțiilor la buget pentru că în NATO ofițerii au statut diferit datorită obligațiilor, restricțiilor și riscurilor din timpul activității lor.

Pensiile speciale sunt acordate prin legi separate față de legea pensiilor publice. Oamenii care primesc aceste pensii sunt magistrați, aviatori și diplomați.

Adevărul despre sistemul de pensii militare din România

Cu puțin timp în urmă, pensiile militare au fost incluse în categoria pensiilor speciale, potrivit reformei pensiilor asumate prin PNRR de Guvernul României, însă generalul de brigadă Constantin Spînu a explicat care este adevărul, prezentând date solide în acest sens. El a luat la rând sistemul pensiilor militare atât din România, cât și din restul Europei, pentru a le explica oamenilor care este adevărul.

„De data aceasta, focul dezbaterilor s-a reaprins de la reforma pensiilor asumată în PNRR, în care s-ar fi angajat și includerea pensiilor militare în rândul celor speciale (fapt dovedit deja ca fiind un fals) și de la o pretinsă comunicare oficială dinspre Comisia Europeană către Guvernul de la București cum că musai pensiile militare trebuie considerate speciale și aduse la ordin în câmpul contributivității (iarăși fals, pentru că nu există o astfel de poziție exprimată oficial de la Bruxelles, ci doar un studiu din categoria European Economy discussion Papers, studiu intitulat „Special Pensions in the EU”, a afirmat, recent, Constantin Spînu.

„România. Sistemul pensiilor militare de stat acoperă în țara noastră riscurile activității specifice sistemului de apărare, ordine publică și securitate națională, interzicerea sau restrângerea exercițiului unor drepturi și libertăți din Constituția României, precum și pierderile de venituri datorate invalidității, bătrâneții sau decesului (articolul 4 din Legea nr. 223 din 2015 privind pensiile militare de stat).

Baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este media soldelor/salariilor lunare brute realizate la funcția de bază în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie, la alegerea persoanelor care urmează să se pensioneze, fără includerea unei serii de prime, sporuri, indemnizații specificate în textul legii”, a completat generalul de brigadă, potrivit presamil.ro.