Ministrul Muncii, Marius Budăi a explicat, miercuri seară, ce se va întâmpla cu pensiile românilor din ianuarie 2023. Acesta a vorbit pe larg despre majorarea pensiilor din România. Întrebat ce se va întâmpla cu pensiile de la 1 ianuarie, ministrul Muncii, Marius Budăi, a explicat:
„Domnul preşedinte a făcut o declaraţie în conformitate cu legea care a spus că dacă prevede o creştere anume de la 1 ianuarie sau o creştere pe anual cu rata inflației şi 50% din creșterea salariului brut se va respecta. Asta nu exclude o creştere anul acesta şi nu exclude o analiză a actualului guvern pe tot ce înseamă măsuri şi pachete sociale pe anul acesta.
(…)Suntem extrem atenți la evoluția cifrelor şi vom lua măsurile necesare pentru a proteja puterea de cumpărare a categoriilor vulnerabile unde se încadrează şi pensionarii”, a transmis Ministrul Muncii, Marius Budăi, miercuri seară, în cadrul emisiunii Sinteza Zilei de la Antena 3.
Astfel, pensiile vor fi crescute, de la 1 ianuarie, cu cel puțin rata inflației, a anunțat recent și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu.
”Avem o lege. Avem o lege în vigoare. (…) Cel puţin cu indicele de inflație, categoric că vor fi modificate”, a declarat Marcel Ciolacu, atunci când a fost întrebat dacă vor fi majorate pensiile.
Practic, liderul social-democraților a transmis că legea în vigoare prevede ca pensiile româniilor să crească „cel puțin cu indicele de inflație”.
O nouă categorie de români va putea să iasă la pensie mai devreme
Persoanele care au sănătatea pusă în pericol din cauza faptului că peste trei decenii au locuit în zone extrem de poluate pot beneficia de acest lucru.Poluarea reprezintă o problemă care stârnește din ce în ce mai mult preocuparea oamenilor. Diverse măsuri încep să fie luate, pentru a îmbunătăți, într-o oarecare măsură, calitatea vieții. Tocmai din acest motiv, schimbări importante au apărut acum.
Prin Legea 161/2022 care a apărut vineri, 26 mai, în Monitorul oficial nr. 527, de astăzi, persoanele care au trăit în zone foarte poluate, pentru cel puțin trei decenii, pot să se pensioneze mai repede.
Aceștia își pot încheia activitatea cu doi anai mai devreme decât ar fi făcut-o în mod normal și acest lucru se aplică inclusiv pentru persoanele care locuiesc pe o rază de maximum opt kilometri de zona poluată. Județele: Alba, Satu Mare, Brașov, Brăila, Dolj, Harghita, Hunedoara, Maramureș și municipiul Tulcea se numără printre zonele în care pensionarea mai rapidă din cauza poluării este posibilă.