Ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, Andrei Muraru, a explicat că românii ar putea scăpa definitiv de vize dacă România ar fi inclusă în programul Visa Waiver.

În prezent, există state occidentale și parteneri strategici importanţi ai Statelor Unite ale Americii ce nu sunt incluși în Visa Waiver din acelaşi motiv pentru care nu suntem nici noi, respectiv: un număr mare de vize respinse.

Israelul, unul dintre cei mai mari parteneri stratregici al SUA, nu este încă parte a Visa Waiver

Andrei Muraru a spus că rata de respingere a vizelor românilor este între 9% și 10% de opt ani, însă noi avem nevoie de o rată de respingere sub 3% pentru a fi acceptați în Visa Waiver.

„Anual, există cam 50 sau 60.000 de români care aplică pentru vize în SUA, fie pentru afaceri sau pentru turism, pentru tranzit de până la 90 de zile, şi aproximativ 5 sau 6.000 de oameni sunt respinşi.

Există şi alte state care au această problemă, Israelul, unul dintre cei mai mari parteneri stratregici al SUA, care este într-o rată de 6% respingere şi speră ca din 2023 să intre în programul Visa Waiver”, a declarat Andrei Muraru pentru Profit TV, potrivit News.ro.

Acesta a adăugat că majoritatea statelor europene din Europa Centrală și Europa de Est au intrat deja în Visa Waiver printr-o derogare din 2007 a preşedintelui american George Bush, care a spus că țările europene ce au rata de respingere a vizelor spre America până în 10% intră direct în programul respectiv. Astfel au intrat Cehia, Estonia, Malta, Lituania, Ungaria și Slovacia.

„Nu există nicio şansă ca această rată de respingere să scadă natural în următorii cinci ani”. Care e atunci soluţia?

În prezent, Andrei Muraru susține că este nevoie urgent de o campanie seriosă de informare publică pentru a scădea rata de respingere, însă acesta rămâne pesimist și spune că „nu există nicio şansă ca această rată de respingere să scadă natural în următorii cinci ani”.

„Nu există nicio şansă, din punctul meu de vedere, înainte să preiau mandatul m-am documentat, ce se poate face în această direcţie, din punctul meu de vedere, nu există nicio şansă ca această rată de respingere să scadă natural în următorii 5 ani. Singura modalitate prin care noi vom putea reduce această rată de respingere este un angajament asumat pe ambele fronturi, la Bucureşti şi la Washington.

Această încercare de inducere în eroare a consulatului american reprezintă o vulnerabilitate. Sunt oameni care au probleme de natură penală, oamenii nu sunt informaţi. (…) Avem foarte întemeiate bănuieli că oamenii se încurcă în acest formular stufos pentru interviu

În măsura în care ne vom implica în acest demers, vom reuşi să eliminăm vizele cu SUA, există aici foarte multă lipsă de cunoaştere, o întreagă mitologie care circulă inclusiv în presa românească. Dacă ne vom ţine de această strategie, care poate fi îmbunătăţită, avem o şansă ca în câţiva ani să intrăm în programul Visa Waiver”, a afirmat ambasadorul României în SUA.

„Soluţia este numirea unui coordonator naţional, ceea ce au făcut atât Polonia, cât şi Croaţia, Israelul, care să fie numit în subordinea premierului, pentru a-i da o autoritate mai robustă, şi care să coordoneze această campanie”, a concluzionat acesta.