Vladimir Putin primește o veste complet neașteptată. În ciuda tuturor sancțiunilor impuse până acum de Occident, Moscova pare că iese victorioasă.

Publicația Bloomberg a făcut publice toate detaliile în acest sens. Sursa citată susține că având în vedere oportunitatea reducerilor substanțiale oferite de Rosneft din cauza izolării internaționale a Rusiei, India are în plan să își dubleze importurile de petrol rusesc.

Totodată, Bloomberg mai scrie că se lucrează deja în acest sens, pentru ca noile contracte să fie deja încheiate în cel mai scurt timp. Un alt aspect discutat este transportul de petrol, dar și asigurarea acestuia.

India vrea să își dubleze importurile de petrol din Rusia

„Rafinăriile de stat (ai Indiei – n.red.) lucrează împreună pentru a finaliza negocierile și pentru a încheia noi contracte pentru furnizarea de petrol rusesc către India”, arată sursa citată.

Menționăm faptul că în timp ce Statele Unite, Uniunea Europeană, Marea Britanie și alte țări au impus restricții semnificative la importul de hidrocarburi din Federația Rusă din cauza războiului din Ucraina, India a fost printre puținele țări care a devenit interesată mai mult ca oricând de petrolul rusesc.

Amintim și faptul că India este într-o situație destul de dificilă, iar recent a decis să interzică exportul de grâu ca măsură de protejare a rezervei alimentare naționale.

Țara invoca atunci inflația, valul de caniculă care afectează Asia de Sud, dar și războiul din Ucraina, care ar fi contribuit major la decretarea măsurii guvernamentale radicale.

Estimările sunt și ele sumbre și confirmă faptul că India ar putea fi grav afectată. Valul de căldură neobișnuit care afectează țara ar putea face ca în 2022, recolta națională a Indiei să ajungă la 100 de milioane de tone, aducă cu mult sub așteptări.

India a interzis exportul de grâu

Trebuie menționat faptul că piaţa internă a înregistrat deja cotaţii fără precedent, până la 322,71 dolari/tona, iar prețurile vor continua să crească.

Din acest motiv, odată ce legea care interzice exportul de grâu a fost adoptată, interdicția a fost aplicată imediat. Pe de altă parte, contractele care se află în desfășurarea vor fi în continuare permise. Menționăm faptul că toți comercianții s-au angajat deja să exporte 4 milioane de tone de grâu în 2022-2023, a anunțat Ministerul Alimentației.

Decizia privind interzicerea exporturilor înseamnă pierderi financiare uriașe pentru fermierii comercianții care au stocat cereale în așteptarea creșterii prețurilor pe piața internă.