Veste pentru cei cu pensii de până în 2.000 de lei! Anunț oficial de la Poșta Română

card energie

SURSA FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Este o veste foarte bună pentru acești români! Cei cu venituri mici urmează să primească, în curând, un ajutor de care au nevoie în această perioadă complicată.

Începând cu data de 1 februarie 2023, Poșta Română va distribui cardurile pentru compensarea facturilor la energie pentru românii cu venituri mici. Compania a anunțat că beneficiarii vor primi plicurile la adresa de domiciliu, la fel ca în cazul distribuirii cardurilor pentru ajutoarele sociale de 250 de lei.

Banii vor fi distribuiți în două tranșe

A apărut însă o nouă informație pentru cei care nu se pot deplasa pentru a plăti facturile. Poșta Română a transmis printr-un comunicat că pentru a beneficia de ajutorul social, deținătorii cardurilor vor fi obligați să își plătească facturile direct la sediul companiei.

De aceste carduri vor beneficia mai multe categorii de persoane, inclusiv pensionari, care au venituri sub 2.000 de lei/lună. Ajutorul în valoare de 1.400 de lei va fi acordat în două tranșe, după cum urmează:

  • februarie  – 700 de lei
  • septembrie – 700 de lei

Acești bani sunt meniți pentru plata facturilor la gaze naturale, curent electric, termoficare și lemne pentru foc. Prima tranșă urmează să fie livrată, mai precis, pe data de 15 februarie.

Cine va beneficia de ajutorul social?

De cardurile pentru compensarea facturilor la energie vor beneficia românii cu venituri mici, mai exact următoarele categorii de cetățeni:

a) pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei, precum si pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;

b) persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;

c) familiile beneficiare de alocație de susținere a familiei, în conformitate cu Legea nr. 277/2010, cu modificările și completările ulterioare;

d) familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social, în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare.

Potrivit ministrului Investițiilor și Fondurilor Europene, Marcel Boloș, numărul estimat al beneficiarilor a ajuns la aproximativ 3,9 milioane de români.