Prețuri la pompă, 10 aprilie 2025
Prețuri la pompă, 10 aprilie 2025. Carburanții de la benzinăriile din România au scăzut sub 7 lei pe litru. Prețurile la pompă sunt din ce în ce mai mici pe fondul semnelor de escaladare a războiului comercial pornit de SUA, înregistrând cel mai sever declin din ultimii patru ani, miercuri, 9 aprilie 2025.
La Stația Petrom de pe Strada Brașov din Sectorul 6, București, benzina standard costa 6,99 lei pe litru, iar motorina standard costa 7,17 lei pe litru. Față de ziua precedentă, Petrom a ieftinit benzina și motorina cu 9 bani pe litru.
Aceasta este a cincea ieftinire din luna aprilie. Ultima ieftinire a avut loc pe 8 aprilie 2025, când prețurile la pompă au coborât cu 10 bani pe litru, și la benzină și la motorină. În urmă cu patru zile pe 6 aprilie 2025, Petrom a ieftinit benzina și motorina cu 5 bani pe litru, după ce, pe 4 aprilie 2025, a ieftinit carburanții cu 6 bani pe litru.
În doar șase zile, carburanții s-au ieftinit cu 30 de bani pe litru.
Barilul de petrol a coborât sub 60 de dolari, cel mai scăzut nivel din ultimii patru ani
Cu o zi în urmă, cotaţia petrolului a atins cel mai scăzut nivel din ultimii patru ani, în contextul în care intensificarea războiului comercial pune în pericol cererea de energie, după un nou val de tarife vamale anunţate de SUA şi China. La Bursa de la Londra, cotaţiile futures pentru ţiţeiul Brent au coborât sub pragul de 60 de dolari per baril pentru prima dată după 2021.
La începutul acestei luni, barilul de ţiţei Brent era cotat la aproximativ 75 de dolari, însă pe fondul tensiunilor provocate de taxele vamale ale SUA a pierdut rapid din valoare. Cotaţia ţiţeiului Brent a scăzut cu 2,3%, ceea ce duce la aproape 20% scăderile cumulate înregistrate de la începutul lunii aprilie şi până în prezent.
Pierderile provocate de taxele vamale ale SUA au fost agravate de decizia alianţei OPEC+ de a continua cu planurile vizând majorarea producţiei cu 411.000 barili pe zi (bpd) în mai. Această decizie a provocat îngrijorări că excedentul de ofertă de pe piaţa petrolului va fi mai mare decât se anticipa.
„Am intrat într-o fază a crizei nouă şi periculoasă. Asta înseamnă că factori fundamentali de pe piaţa petrolului sunt irelevanţi”, a avertizat analistul şef al A/S Global Risk Management.