Leonardo Badea, viceguvernatorul Băncii Naționale a României, a precizat că 2021 este privit dintr-o perspectivă prudentă, dar pozitivă, în ceea ce-l privește. Acesta a mai spus că este previzionată o revenire fragilă a economiei, care trebuie să fie susţinută printr-o atenţie sporită la anumite vulnerabilităţi structurale legate de disciplina financiară.
„În 2021 revenim pe creştere. Eu sunt un economist optimist, dar această revenire este fragilă, de aceea ea trebuie să fie susţinută şi noi trebuie să fim atenţi la anumite vulnerabilităţi structurale legate de disciplina financiară a companiilor din România şi de nivelul foarte eterogen de dezvoltare economică în plan local. De asemenea, trebuie să creştem într-o manieră prudentă rolul pe care băncile îl au în finanţarea economiei şi să urmărim atragerea de fonduri europene”, a declarat Leonardo Badea, Viceguvernator al BNR, în cadrul videoconferinţei ZF/BRD Buget 2021.
Ritmurile trimestriale estimate ușor pozitive
Acesta a mai precizat că, pentru primul trimestru an anului în curs, este preconizată o decelerare a ritmului PIB-ului real, justificată şi de o deteriorare a perspectivelor în cazul partenerilor comerciali externi. Leonardo Badea estimează ritmuri trimestriale uşor pozitive.
În ceea ce privește operatorii economici, viceguvernatorul BNR precizează că aceștia probabil vor continua să se adapteze gradual la noile condiţii, iar sectoare precum industria şi comerţul vor avea în continuare rolul de locomotivă a creşterii, susţinută de cererea de consum şi, abia pe planul doi, de formare de capital fix.
Continuarea a detensionării graduale a restricțiilor
Începând cu trimestrul al doilea din 2021, pe fondul avansului campaniei de vaccinare, viceguvernatorul BNR spune că putem anticipa o continuare a detensionării graduale a restricţiilor impuse de autorităţi, fapt ce va impulsiona activitatea economică într-o serie de alte sectoare, cum ar fi sectorul HoReCa.
„Media anuală a PIB va reflecta preponderent contribuţia consumului final, semnificativ negativă în 2020 şi ulterior pozitivă, imprimată cu precădere de componenta privată a acestuia. Probabil va rămâne pozitivă contribuţia formării brute de capital fix”, a spus acesta.