Europarlamentarul PNL Rareș Bogdan este încrezător că Austria își va schimba părerea în ceea ce privește aderarea României la Spațiul Schengen. Acesta spune că mai sunt 36 de ore de negocieri cu Viena, a cărei opoziție este „strict politică”.

Mai sunt 36 de ore ca Austria să își schimbe părerea

„Nu am fost optimiști prea devreme. Consider că trebuie negociat până joi, la ora 10, ora Bruxelles-ului. Trebuie să folosim toate atuurile, în primul rând cel geopolitic în favoarea României. Să demontăm argumentele lor, așa cum au făcut-o cei din MAI, cu ministrul Bode, care au demonstrat că cei 75.000 de migranți (despre care Austria susține că au ajuns pe rute care includ România – n.r.) nu au trecut prin România și că țara noastră nu se află pe aceste rute.

A părut că cei de la Viena ascultă, dar că argumentația noastră îi enervează. Trebuie să le explicăm țărilor partenere că e o criză care se provoacă la nivel european. România s-a comportat că un partener ireproșabil pentru țările NATO și europene. E o nedreptate care s-ar face României. A apărut această problemă care e internă. Sunt alegeri în Austria Inferioară pe 23 ianuarie, de acolo de unde vine ministrul de Interne, iar partidul său este pe locul al treilea în sondaje. Aceasta este o altă chestiune care a dus la poziționarea mai violentă a ministrului de Interne cu privire la migraţie.

Cancelarul și ministrul de interne austriac speră că prin mesaje de acest gen reușesc să recupereze electoral. Dar, o problema internă nu poate influența construcția și coeziunea europeană. Niciun stat nu se poate comporta așa cu un stat partener. Sunt convins că argumentele noastre vor avea succes. Mai sunt 36 de ore ca Austria să își schimbe părerea. E o chestiune strict politică în care sperăm că retorică internă electorală să nu fie mai puternică decât coeziunea europeană. România are toate atuurile necesare ca să convingă”, a declarat Rareș Bogdan la Digi24.

Consiliul JAI se pronunță joi privind aderarea României

Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) al Uniunii Europene se va pronunţa joi asupra aderării României, Bulgariei şi Croaţiei la spaţiul Schengen, conform agendei provizorii a reuniunii, deşi cel puţin două ţări au în continuare obiecţii faţă de aderarea României şi Bulgariei, sau numai a Bulgariei, la zona de liberă circulaţie.

Guvernul olandez a anunţat vineri că va accepta aderarea României şi Croaţiei la spaţiul Schengen, dar va bloca aderarea Bulgariei. Premierul olandez Mark Rutte a motivat această decizie prin faptul că ”există, teoretic, riscul iniţierii unui flux migrator printr-o ţară” anume.

Justificarea sa este împărtăşită şi de cancelarul austriac Karl Nehammer, care a declarat sâmbătă presei la Viena că Austria ”nu îşi dă consimţământul pentru extinderea spaţiului Schengen către România şi Bulgaria”, acceptând doar aderarea Croaţiei.