Sub aspect termic, perioada se va caracteriza printr-o vreme mai caldă decât în mod obişnuit pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării, chiar caniculară, cu temperaturi maxime ce pot atinge şi 35 de grade Celsius,,îndeosebi în zonele de câmpie. Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 19 şi 29 grade Celsius, în majoritatea regiunilor agricole. În timp ce maxima aerului va oscila între 26 şi 36 de grade Celsius, minimele se vor încadra între 10 şi 22 grade Celsius, la scara întregii ţări. Se prognozează ploi cu caracter de aversă, însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului, iar izolat vor fi condiţii de producere a grindinei.
Mai citiţi Producţii mai mici decât în 2014
Din punct de vedere agrometeorologic, estimările specialiştilor ANM arată că, în cultura grâului de toamnă, conţinutul de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm va prezenta valori scăzute (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi extremă), în Moldova, Crişana, Banat, cea mai mare parte a Dobrogei, Munteniei, Transilvaniei, estul Olteniei. Pe de altă parte, în Maramureş, pe suprafeţe extinse din Oltenia, nordul şi local în centrul Transilvaniei, sud-estul şi izolat în nordul Munteniei, local în sudul Dobrogei, aprovizionarea cu apă a solului se va încadra în limite satisfăcătoare.
În cultura de porumb, rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-50 cm va înregistra valori scăzute şi deosebit de scăzute, seceta pedologică având diferite grade de intensitate, respectiv moderată, puternică şi extremă, în Moldova, Banat, Crişana, pe suprafeţe extinse din Dobrogea, Muntenia, Transilvania, local în sud-estul Olteniei. În Maramureş, cea mai mare parte a Olteniei, nordul şi izolat în centrul Transilvaniei, nord-vestul, sud-estul şi izolat în nordul Munteniei, sud-vestul Dobrogei, gradul de aprovizionare cu apă a solului se va situa în limite satisfăcătoare.
În contextul în care regimul termic al aerului şi solului se anunţă mai ridicat decât în mod obişnuit pentru luna iunie, pe terenuri agricole extinse se va semnala fenomenul de secetă pedologică.
Cerealierele de toamnă (orzul şi grâul) îşi vor continua înspicarea (60-100%), înflorirea (20-100%) şi maturitatea în lapte (10-90%), iar la culturile de orz se va semnala maturitatea în ceară (10-50%). În acelaşi timp, cultura de rapiţă va înregistra formarea şi creşterea boabelor în silicve (40-100%), precum şi începutul maturităţii depline (10-30%). Sub aspect fenologic, floarea soarelui îşi va continua fazele de dezvoltare a primei perechi de frunze (50-100%), înfrunzirea (8-18 frunze) şi formarea calatidiului (10-50%).
Potrivit ANM, porumbul se va afla predominant la formarea frunzei a treia (20-100%) şi înfrunzire (7-18 frunze), în timp ce sfecla de zahăr va parcurge înfrunzirea (18-23 frunze) şi îngroşarea axei hipocotile (10-30%). La cartof se va definitiva răsărirea (90-100%), continuându-se fazele de creştere a lăstarilor laterali şi tuberizarea (10-100%), precum şi începutul îmbobocirii (10-20%), iar speciile pomicole vor înregistra creşterea lăstarilor, frunzelor şi a rodului, precum şi recoltarea la soiurile timpurii de cireş şi vişin aflate la maturitate tehnologică.
În cazul viţei-de-vie se va consemna înfrunzirea, creşterea lăstarilor, înflorirea şi formarea boabelor, în majoritatea podgoriilor.
Per ansamblu, lucrările în câmp (fertilizări, erbicidări, praşile manuale/mecanice, tratamente fito-sanitare, recoltare şi depozitare la culturile de toamnă şi speciile pomicole) vor fi sistate temporar în zilele cu precipitaţii.