Programul „Sprijin pentru România” continuă. Așadar, banii pentru alimentele de bază urmează să intre pe cardurile sociale în luna august. Tichetele au o valabilitate de 12 luni și pot fi utilizate numai de către beneficiar, însă există și excepții.
Ajutor pentru românii vulnerabili
Anul acesta, românii vulnerabili vor primi din partea statului şase vouchere pentru alimente și mese calde. Acesta vor fi distribuite o dată la două luni. Fiecare tichet valorează 250 de lei și poate fi folosit pentru a achiziționa alimente, dar și pentru a achita mesele calde, la restaurant sau în alte locații unde pot beneficia de acest serviciu.
Scopul acestui proiect este de a contracara scăderea standardului de viață și a grupurilor sociale vulnerabile, pentru a scădea riscul de sărăcia la nivel național. Ministerul Investițiilor a transmis că banii vor intra pe cardurile sociale în jurul datei de 15 august.
Se taie voucherele pentru alimente în cazul acestor categorii de români
Voucherele pentru alimente se vor tăia însă pentru anumite categorii de români, chiar dacă aceștia sunt eligibili pentru a beneficia de ele, potrivit ordonanței de urgenţă nr. 63 din 9 mai 2022. Mai exact, este vorba despre cei care părăsesc ţara, care primesc decizii de condamnare sau care beneficiază de servicii sociale în regim rezidențial, publice sau private.
Cei 250 de lei, primiți o dată la două luni, sunt un real ajutor pentru românii vulnerabili. Prin urmare, „sunt exceptate de la acordarea sprijinului material persoanele prevăzute la alin. (1) care la data acordării sprijinului nu au domiciliul în România sau care nu fac dovada că locuiesc în România, potrivit legii, precum și persoanele care execută pedepse privative de libertate ori beneficiază de servicii sociale în regim rezidențial, publice sau private”, se arată în OUG 63 din 9 mai 2022 şi publicată în Monitorul Oficial.
„Bugetul măsurii temporare „Sprijin pentru România”, acordată prin intermediul tichetelor sociale pe suport electronic, pentru perioada 1 iunie 2022-31 decembrie 2023, se stabilește la suma de 6.281.200 mii lei cu sursă de finanțare de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, precum și din fonduri europene nerambursabile, în conformitate cu regulile de eligibilitate și normele comunitare și naționale aplicabile Programului operațional Incluziune și demnitate socială și Programului operațional Ajutorarea persoanelor dezavantajate, prin unitatea de implementare din cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, în calitate de beneficiar de fonduri europene nerambursabile”, se mai arată în document.