Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat marți, că românii care nu au încheiat noi contracte de energie pe piața concurențială vor plăti mai mult începând cu luna iunie.
„Cine n-a incheiat un nou contract va vedea un prim semnal de alarma in cursul lunii iunie cand din facturi va disparea acel discount”, a spus ministrul. „Trebuie sa cautam cea mai buna oferta de pe piata sa ne protejam bugetul. In jur de 40% din clientii casnici au trecut la piata concurentiala”, a explicat ministrul la Antena3.
Tarifele la gaze naturale ar putea creşte de la 1 iulie
Românii ar putea fi nevoiţi să scoată bani grei din buzunar în această iarnă pentru gazele naturale. Cei care se încălzesc cu ajutorul centralelor de apartament vor fi în special afectaţi. Ministrul Virgil Popescu spune că toată situaţia va fi atent investigată, pentru că, în opinia sa, aceste majorări de preţ nu ar trebui să aibă loc.
Oficialul de la Energie a explicat că tarifele la gaze naturale în România ar putea creşte încă de la data de 1 iulie.
În 2020, a avut loc liberalizarea pieţei gazelor, iar preţul de la care s-a pornit a fost unul extrem de scăzut, pentru că era pandemie şi nu exista cerere. Din acest motiv, nu putem compara anul 2021 cu 2020 atunci când vine vorba de preţuri, a precizat Virgil Popescu la Digi24. În prezent, cererea pentru gaze naturale a crescut substanţial, pentru că economia funcţionează din nou.
“Preţul gazului la 1 iulie, eu cred că ajunge la nivelul preţului gazului din 2019. Să nu uităm că preţul gazului din 2019 către clientul casnic a fost un preţ reglementat, reglementat prost cu acea Ordonanţă 114, în care producătorii români de gaze naturale pierdeau, câştigau furnizorii, cumpărau ieftin, dar vindeau scump către clienţii casnici. Am auzit, dar încă n-am văzut tarife, de scumpiri de 15 – 16% până la sfârşitul anului”, a declarat, miercuri, 19 mai, ministrul Energiei.