Recalculare pensii. Efectele sale se vor simți abia anul viitor
Recalculare pensii. Președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, a spus că efectele complete ale recalculării pensiilor se vor resimți abia în 2026 și că greul va începe anul viitor.
Dacă deficitul ajunge la 7% din PIB, va trebui să fie redus la 3%, ceea ce va impune o regândire a regimului fiscal. Ideea unei posibile creșteri a TVA a fost avansată de ministrul de Finanțe, dar că acesta a retras-o ulterior din dezbaterea publică.
În legătură cu necesitatea unei astfel de măsuri, Dăianu a explicat pentru cei de la Digi24 că nu vrea să anticipeze, adăugând că ar putea fi vorba și de un „balon de încercare”, și că nu crede că a fost o greșeală neintenționată.
Înghețarea salariilor bugetarilor și neindexarea pensiilor
Măsurile din 2025, precum înghețarea salariilor bugetarilor și neindexarea pensiilor, vor fi completate cu măsuri de creștere a veniturilor, care ar contribui cu aproximativ 0,3-0,4% din PIB. Totuși, este discutabil dacă acest lucru va fi suficient și a adăugat că așteaptă proiectul de buget pentru a-și forma o opinie clară. În 2026, se va resimți pe deplin impactul recalculării pensiilor, iar fără măsuri de corecție în 2025, deficitul ar putea depăși 9% din PIB, ceea ce ar face misiunea de corectare mult mai dificilă. El a reiterat că este un obiectiv ambițios.
Daniel Dăianu a spus că, din ceea ce știe din declarațiile publice și din informațiile pe care le are, nu se va ajunge la creșterea TVA în 2025. Totuși, sunt deja cunoscute câteva modificări, precum creșterea impozitării dividendelor de la 8% la 10%, reducerea pragului pentru microîntreprinderi și eliminarea unor facilități pentru anumite sectoare.
Greul va începe în 2026
În legătură cu viitorul, greul va începe în 2026 deoarece deficitul trebuie redus cu aproximativ patru procente. În acest context, va fi nevoie să fie regândit regimul fiscal din România. El a explicat că, în 2026, dacă deficitul ajunge la 7% din PIB, va trebui să fie redus la 3%, ceea ce va implica un drum lung, de 4 procente din PIB. Ministrul de Finanțe, Tanczoș Barna, a menționat că până la jumătatea acestui an se va începe regândirea regimului fiscal.
Întrebat despre ce înseamnă concret această regândire fiscală, Dăianu a spus că se va căuta mai multe soluții pentru a crește veniturile. De exemplu, dacă ar exista o colectare excelentă a taxelor și impozitelor și am ajunge la media Uniunii Europene (UE), s-ar putea câștiga peste 2% din PIB.
Totuși, a recunoscut că acest lucru nu este ușor și că sunt unii care, cu optimism, spun că au soluțiile la îndemână, dar în realitate nu este atât de simplu. În acest sens, a menționat că, la Consiliul Fiscal, sunt mulțumiți că noul ministru de Finanțe a spus că digitalizarea sistemului de colectare ar putea duce la îmbunătățiri în perioada următoare.
Va fi o distanță mare între un deficit bugetar de 7% și unul de 3%
Va fi o distanță mare între un deficit bugetar de 7% și unul de 3%. Nu este ușor să ajungi de la 7% la 3% și a adăugat că unele dintre posibilitățile de modificare a regimului fiscal despre care se discută în prezent nu sunt deloc noi. Acestea au fost menționate deja de diverși oficiali din fostul și actualul Guvern, inclusiv de premier, de ministrul de Finanțe și de alți miniștri.
Nu sunt noutăți și că aceste idei se află deja în spațiul public. Au fost oferite sfaturi pe baza unor analize riguroase, inclusiv de Banca Mondială, Fondul Monetar Internațional și de experți autohtoni, iar acestea sunt deja incluse în Planul Național de Redresare și Reziliență. Dăianu a afirmat că nu putem evita aceste discuții și că, indiferent de rolul pe care l-ar avea, nu ar putea să spună că nu se vor întâmpla măsuri de acest tip. El a menționat că oamenilor trebuie să le spună ce este mai probabil să se întâmple.