Pentru evitarea ori amânarea măsurilor de executare silită pentru datoriile fiscale, contribuabilii ar putea în viitor să solicite medierea cu organul fiscal pentru a lămuri întinderea datoriilor și pentru a găsi cele mai bune soluții de rambursare a acestora. Medierea în cadrul executării silite fiscale e propusă într-un proiect de lege care ar putea să primească săptămâna viitoare votul decisiv la deputați.
Contribuabilul care primește somația de executare silită de la organul fiscal va putea să ceară medierea pentru a clarifica situația sa fiscală și pentru a mai amâna puțin măsurile de executare silită fiscală, potrivit unui proiect de lege care se află pe ordinea de zi la deputați pentru vot final.
Parlamentarii propun ca lucrurile să stea în felul următor: dacă în termen de 15 zile de la primirea somației nu se plătesc datoriile sau contribuabilul nu notifică organul fiscal că vrea să intre într-o procedură de mediere, atunci executarea silită pentru acele datorii chiar va începe.
În ce va consta o procedură de mediere cu Fiscul?
Întâi, scrie în proiect, se va încerca lămurirea datoriei fiscale. Altfel spus, acesta va fi momentul în care contribuabilul va putea să obiecteze cu privire la întinderea debitului.
Apoi, organul fiscal va analiza situația economică a datornicului (spuneam mai sus că, prin cererea de mediere, contribuabilul va trebui să aducă documente privitoare la situația sa economică). Asta, ca să vadă ce soluții ar fi cele mai bune pentru stingerea obligațiilor fiscale și dacă s-ar putea recurge la înlesnirile la plată din legislația fiscală (eșalonarea datoriei, de exemplu).Rezultatul medierii și soluțiile identificate vor fi cuprinse într-un proces-verbal. După finalizarea medierii, ca să nu se mai ajungă la executarea silită, datornicul va avea la dispoziție 15 zile ca să plătească datoria sau se va putea cere înlesnirea la plată.În fine, procedura de mediere va ajunge în Codul de procedură fiscală, ea se va aplica efectiv abia după ce Fiscul va veni cu acte normative care să detalieze procedura și să reglementeze documentele oficiale.